Eparchia Wrocławsko-Koszalińska Kościoła Greckokatolickiego w Polsce

PL UA EN

ПРОПОВІДЬ ВЛАДИКИ ВОЛОДИМИРА НА НЕДІЛЮ СЛІПОРОДЖЕНОГО, ВРОЦЛАВ 21.05.2023 р., TVP HISTORIA

ПРОПОВІДЬ ВЛАДИКИ ВОЛОДИМИРА НА НЕДІЛЮ СЛІПОРОДЖЕНОГО, ВРОЦЛАВ 21.05.2023 р., TVP HISTORIA

Христос Воскрес!

Всечесні Отці, преподобні Сестри, дорогі у Христі Сестри і Брати!

Дуже сердечно вітаю всіх, хто молиться з нами в часі цієї Божественної Літургії, чи то в нашому соборі у Вроцлаві, чи в дома, за посередництвом телевізійної передачі.

Ми вислухали довгий євангельський текст записаний св. Йоаном на початку дев’ятого розділу його Євангелія. Це розповідь про Христове чудо оздоровлення зі сліпоти чоловіка сліпого від народження. Цей дорослий вже чоловік ніколи не бачив світла, не бачив людей ані краси світу. Навчився жити в безнастанній темноті, розпізнавати світ через дотик, почуті звуки та нюхом. Таким способом знав світ і вмів в ньому функціонувати. Однак в багатьох речах потребував допомоги інших та напевно мріяв, щоб прозріти і не бути залежним. Йому самому, сучасним йому людям, але мабуть й нам, сьогодні, могло видаватись, щоб коли б цей чоловік прозрів то напевно в одну мить пропали б всі його проблеми.

Однак, слухаючи змісту сьогоднішнього Євангелія, стаємо свідками парадоксів. Як би це дивно не звучало то справжні проблеми цього сліпого чоловіка почалися насправді тоді, коли він прозрів. Перше, що разом з прозрінням він утратив джерело утримання. Коли був сліпим, люди милосердилися над ним та кидали йому милостиню, завдяки якій міг прожити. Тепер всі спостерегли що він бачить, почали про це говорити та мабуть перестали давати йому милостиню, уважаючи, що він повинен вже сам запрацювати на своє утримання. Але бувши досі сліпим він не вмів працювати, не знав які є знаряддя та як ними послуговуватись. Мусів всього вчитись. Один з польських релігійних письменників, коли пояснював цю картину в одній зі своїх книжок, говорив, що початково цей чоловік не знав навіть як повернути до свого дому. Зором не був спроможний пізнати свого дому, ані дороги, яка до нього вела. Повернув до дому щойно тоді, коли закрив очі і помацки почав пізнавати дорогу, яку, як сліпець, проходив кожного дня.

Парадоксом було також це, що ніхто не радів з його оздоровлення. Зацікавлених тим, що сталося, було багато. Але радості не було видно у нікого. Всі були зацікавлені, хто і яким способом його оздоровив, ким є його оздоровитель та чи мав право таке зробити в день суботній. Постать самого оздоровленого зійшла в тінь. Навіть від його батьків повіяло холодом, коли дізнались, що їхній син прозрів. Фарисеям, які випитували про їхнього сина, зі страхом, відповіли: Знаємо, що то наш син і що сліпим родився. А як він тепер бачить – не знаємо, і хто відкрив йому очі – не знаємо. Спитайте його: він дорослий і скаже сам про себе (Йо. 9, 21). Ситуація ставала щораз більш складною. Ми стаємо наче свідками судового процесу: хто тобі це зробив, яким способом, ким він є, хто дав йому таку владу, чому не зберігає Мойсеєвого закону? Спокійне досі життя нещасного чоловіка раптово перетворилося у пекло. Єдине, що рятувало його та що привернуло йому дотеперішній спокій, це поновна його зустріч з Христом.

Дорогі у Христі Сестри і Брати!

Кожний з нас досвідчає у своєму житті багатьох важких та болючих хвилин. Приходять недуги, терпіння, різні досвіди, яких причину годі зрозуміти та пояснити, подібно, як було у випадку сліпородженого чоловіка. Самі не вміємо пояснити чому з нами діється щось болючого, хіба що приймемо до себе Христові слова висказані до апостолів, коли вони питали про сліпородженого: хто згрішив: він чи батьки його, що він сліпим родився? Відповів Ісус: Ні він не згрішив, ні батьки його, але щоб діла Божі виявились на ньому (Йо. 9, 1-3).

Не уникнемо горя та болю в нашому особистому, громадському та церковному житті. В Україну велике горе безнастанно приносить війна викликана російською агресією. Воно болюче доторкає дуже багато наших родин та конкретних осіб. Мабуть і поміж нами є особи, які з причини війни втратили дім, майно а передовсім своїх близьких. Останніми днями маємо також інший досві. Тиждень тому, на сорок дев’ятому році життя, несподівано, відійшов до Господа наш священник у Польщі, о. Григорій Назар, який віддано працював на Лемківщині. Більшість наших вірних у Польщі знала його. Видавалось, що перед ним ще довгі роки життя і праці а тут, несподівано, прийшла смерть. Його похорон відбувся минулої п’ятниці. Не знаємо чому перестало битись його серце. Може також, щоб, парадоксально, виявились на ньому великі діла Божі, яких ми ще не збагнули. Вічна йому пам’ять!

В сьогоднішній євангельській розповіді є також позитивні моменти. Над недолею сліпого чоловіка несподівано похилився сам Христос, хоча ніхто його про це не просив. Початково сліпий також зовсім не бачив Христа, бо Спаситель поклав болото на його очі і казав іти обмитись. Вкінці він зміг відшукати свого оздоровителя та в єрусалимській святині станути перед ним віч-на-віч

Дорогу у Христос Сестри і Брати!

В нашому житті не втечемо від болю, горя і нещастя. Не втечемо також від ворожого ставлення до нас бодай якоїсь частини людей. Переважно теж не знайдемо пояснення чому такі речі діються. Так було споконвіку. Так буде і в майбутності. Однак пам’ятаймо, що ми не самі. Біля нас, в нашому горю, стає завжди Спаситель та коли потрібно, сам, навіть без нашого прохання, накладає грязь на наші очі та оздоровляє їх. Потрібно тільки послухати його та піти обмитись. Також тільки у нього знайдемо спокій, коли інші будуть нападати на нас, засуджувати, видумувати різні закиди та погрожувати. Не лякаймося, бо з нами Бог! Він бачить наше горе, похиляється над нами та приносить полегшення. Не біймось іти за ним, зустрічатись з ним на молитві, у святині. Він обдарує нас спокоєм та підтримає навіть тоді, коли самі ще не подумаємо, щоб про щось його просити.

Незважаючи на стан війни в Україні та на різне горе, якого досвідчаємо, найближчий тиждень повинен принести нам трохи радості та потіхи. У Вроцлаві, під проводом Блаженнішого Святослава, Отця і Глави нашої Церкви, будуть проходити засідання Постійного Синоду Єпископів. При цій нагоді, в середу, 24 травня, о годині 18.00, відбудеться зустріч Блаженнішого з молоддю. В четвер, о год. 10.00, в день Вознесіння Господнього, Блаженніший очолить з владиками Архієрейську Божественну Літургію, після якої зустрінеться з вірними. В п’ятницю, 26 травня, о годині 18.00, в приміщеннях Ossolineum, неподалік від нашого собору, буде проходити промоція найновішої книжки Блаженнішого Святослава. На всі заходи дуже сердечно запрошуємо. Хто не зможе прибути до Вроцлава, запрошуємо єднатись з нами через камеру онлайн, доступну з нашого єпархіального сайту www.cerkiew.net.pl . Пряма трансляція з цих подій буде також вестись на нашому єпархіальному каналі YouTube.

Всім бажаю гарної неділі та сили до подолування разом з Христом всякого лиха, яке напевно буде пробувати наставати на нас. Не бійтесь і не лякайтесь, бо з нами Бог!

Христос Воскрес!

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Close Menu