Eparchia Wrocławsko-Koszalińska Kościoła Greckokatolickiego w Polsce

PL UA EN

Звернення владики Володимира (Ющака) на початок Нового Шкільного та Катехитичного Року 2021/2022

Звернення владики Володимира (Ющака) на початок Нового Шкільного та Катехитичного Року 2021/2022

Вроцлав, дня 3 вересня 2020 р.

Число: 2021/287

 

Духовенству, монашеству та вірним

Вроцлавсько-Кошалінської Єпархії

Слава Ісусу Христу!

Дорогі у Христі Сестри і Брати!

Рівно рік тому, у вересні 2020 р., я звертався до всіх наших вірних словами пастирського послання з нагоди початку нового шкільного року 2020/2021. Тоді я пригадував, особливо батькам дітей шкільного віку, що у Польщі кожна Церква, також наша, має право та можливість навчати у школах дітей катехизму, згідно зі своєю власною церковною традицією. Однак, щоб це могло здійснитись, потрібно, щоб батьки дітей склали на руки директора школи заяву, що вони бажають, щоб їхні діти навчалась катехизму своєї Церкви. Без такої заяви, ми як Церква, не маємо можливості вимагати у місцевої влади щоб виділила нам відповідну кількість навчальних годин для призначених єпископом вчителів греко-католицького катехизму. Якщо такі заяви будуть складені то навчання дітей катехизму буде могло проходити, або в школі, в якій навчається дитина, або у міжшкільному пункті навчання катехизму нашої Церкви, у випадку, коли буде більше дітей, які навчаються у різних школах.

Навчатись катехизму згідно зі своєю церковною приналежністю мають право і обов’язок не тільки діти батьків, які є громадянами Польщі, але також діти громадян України, яких на сьогоднішній день, без сумніву, є у Польщі значно більше, як корінних греко-католиків.

Щоб було можливим навчання дітей катехизму, потрібно також активного задіяння місцевого душпастиря. Місія проповідування Божого Слова є одним з найголовніших завдань кожного священника, бо з проповідування Божого Слова родиться віра. До проповідування Доброї Новини зобов’язують священника прийняті ієрейські свячення та декрет єпископа, який призначає його до душпастирського служіння у конкретній парафії. Священник покликаний проповідувати Боже Слово в першу чергу в часі Божественної Літургії та в часі інших богослужінь, а також в часі навчання катехизму, перш за все молодих парафіян. Занедбання цього обов’язку могло б бути важкою провиною проти отриманого дару священства та проти довіреної священникові парафіяльної громади. Тому не дивуйтесь, що часами, аж до зануди, говоримо та пригадуємо вам про конечність навчання молоде покоління наших парафіян Божого Закону.

Також батьки зобов’язані під строгою моральною відповідальністю подбати про те, щоб їхні діти навчались катехизму згідно зі своєю церковною приналежністю. Якщо батьки занедбають релігійне виховання своїх дітей, в тому числі їхнє катехитичне навчання, то найпевніше зроблять це за нас інші. Але тоді ми вже не будемо мати впливу на це хто і чого буде навчати наших дітей. В такому випадку батьки можуть теж за якийсь час дуже болісно переконатись, що їхні діти не визнають вже тих самих вартостей, як вони та що вони можуть бути втрачені для своєї Церкви та народу. Тому сьогодні дуже сильно кладу на серце всім батькам, незалежно чи у Польщі живете від поколінь, чи теж приїхали тут останніми роками з України: подбайте, щоб ваші діти навчались релігії згідно зі своєю церковною приналежністю, тобто щоб мали вони можливість навчатись греко-католицького катехизму. Маєте таке право і маєте важкий обов’язок послати своїх дітей на навчання свого катехизму!

Однак саме зголошення дитини на навчання греко-католицького катехизму не виповнює всіх обов’язків батьків, коли ідеться про релігійне виховання дітей. Навіть щотижневе воження дитини до місця навчання катехизму і рідної мови, про що я також згадував минулого року, не виповнює всіх обов’язків батьків у ділянці релігійного виховання. Щоб катехитичне навчання приносило справжні духовні плоди у житті вже дорослих людей, потрібно щоденної практики християнського життя, яка буде формувати душу і совість молодої людини та буде практичним доповненням отриманого в часі науки катехизму, знання. Щоб дитина виросла на справді віруючу і практикуючу особу, потрібно, щоб автентичну релігійність, яка буде проявлятись у молитовному житті та у моральній праведності, вона бачила на щодень у своїй родинній хаті та у своїх батьків. Навчання катехизму не є тим самим, що навчання чужої мови, або якогось іншого предмету. Чужої мови та математики можна навчитись у школі, навіть без співпраці з боку батьків. Духовного життя, любові Бога, Церкви та свого народу буде дуже важко навчитись молодій людині, коли ці вартості не будуть цінностями в житті її батьків.

Коли ідеться про навчання катехизму то потрібно мати на увазі ще одну дуже важну справу. Ідеться про участь батьків та їхніх дітей у щонедільній Службі Божій. В часі Таїнства Хрещення відбувається обряд воцерковлення малої дитини. Прийнявши обмиття водою Святого Хрещення дитина стає членом Містичного Христового Тіла, тобто Церкви, але одночасно стає вона також членом парафіяльної спільноти в якій прийняла Таїнство Хрещення. Тому батьки повинні подбати, щоб охрещена дитина від малого, разом зі своїми батьками, брала участь у недільній та святочній Божественній Літургії. Не повинно бути проблемою для нікого те, що мала дитина не завжди поводиться в храмі тихо і спокійно. Дитина має до цього право. Найважливішим є, щоб зростаючи мала вона постійний контакт з храмом, з Божественною Літургією, Святими Таїнствами та церковними обрядами і співами. Виховуючись у спільноті церковних людей, дивлячись на приклад своїх батьків, буде вона з роками щораз більше усвідомлювати свою релігійність та навчиться переживати своє відношення до Бога та до Церкви. Якщо б у дитинстві забракло цього живого контакту з Церквою, Святими Таїнствами та з церковною громадою то такій людині може бути пізніше дуже важко будувати від початку своє релігійне та духовне життя. Також Христос дає нам в цьому важне та однозначне повчання. Євангелист Матей говорить: Тоді приведено до нього дітей, щоб він, поклавши на них руки, помолився. Учні ж боронили їм. Ісус сказав їм: “Пустіть дітей! Не бороніть їм приходити до мене, бо таких Царство Небесне.” І поклавши на них руки, пішов звідти (Мт. 19, 13-15).

Тому, на початок нового шкільного року звертають до батьків дітей у шкільному віці з проханням та гарячим закликом, щоб ви подбали про навчання катехизму своїх дітей згідно зі своєю церковною приналежністю. Ще раз повторюю: маєте до цього право! Також ваші діти мають право навчатись своєї релігії. Це право має обов’язок забезпечити школа, ваш парох, а передовсім ви самі, як їхні батьки. Пам’ятайте також, що навчання катехизму зобов’язує не тільки до першої Святої Сповіді але протягом цілої початкової школи та опісля ще також в часі навчання у середній школі та в часі вищих студій.

На вас, батьках, спочивають отже обов’язки, які відносяться до релігійної формації ваших дітей. Це обов’язок щотижневого воження своїх дітей на навчання катехизму і рідної мови, якщо вони проводяться поза школою. Це ще більший обов’язок щоденного прикладу вашого християнського життя, щоб показати своїм дітям, що Євангельське вчення це не теорія але щоденна ваша практика, якою стараєтесь жити. Вашим обов’язком є також щонедільна участь, разом з дітьми, у Божественній Літургії. Не залишайте в неділі своїх дітей в хаті, коли самі ідете до церкви, пояснюючи, що вони ще доростуть і тоді будуть ходити до церкви. Якщо не будуть ходити до церкви тепер, в дитинстві, разом з вами, то є велика небезпека, що коли стануть дорослими, також не будуть ходити до храму. Не може бути так, що після Святого Хрещення батьки приводять свою дитину до церкви аж тоді, коли потрібно їй підготовитись до Першої Святої Сповіді та до урочистого Святого Причастя. Це формалізм, який грозить тим, що людина ніколи не буде мати справжнього духовного відношення, ні до Бога, ні до Церкви.

Тому дуже сердечно запрошую кожної неділі наших батьків, разом зі своїми дітьми, до наших храмів на Божественну Літургію. Будьте для своїх дітей прикладом християнської ревності, духовного і молитовного життя та справжньої любові Бога, Церкви і народу. Тоді не буде потрібно навіть багатьох слів. Вистарчить, що діти будуть бачити вашу справжню побожність, яка допоможе їм самим зрозуміти потребу жити християнськими цінностями.

Ще одне слово до наших наймолодших парафіян, які недавно розпочали новий шкільний рік. Дорогі молоді друзі. Всі маємо надію, що в цьому шкільному році зможете нормально навчатись у школах, а не за посередництвом комп’ютерів та Інтернету, як було досі з причини епідемічного загроження. Всі бажаємо вам, щоб ви знаходили радість та вдоволення, коли будете здобувати нове знання. Бажаємо вам, щоб ви вчились цінити своїх вчителів та товаришів, за якими напевно ви тужили в часі навчання он-лайн. Кожного дня вчіться дивитись по християнськи на кожного свого товариша та на кожну свою товаришку.

Запрошую всіх вас відповідально та серйозно підходити до вчення кожного предмету, також і до уроків катехизму. Просіть батьків, щоб вони подбали про те, щоб ви могли навчатись греко-католицької релігії, згідно зі своєю церковною приналежністю.

Прошу та заохочую, щоб своє катехитичне навчання ви продовжували щонеділі в церкві, беручи участь у Службі Божій. Навчання катехизму мусить мати також своє продовження у щоденному християнському житті у ваших родинах. Заохочуйте своїх батьків, щоб ви всі разом, цілою родиною, брали участь у щонедільній Службі Божій та приступали до Святих Таїнств, перш за все до Пресвятої Євхаристії та до Таїнства Покаяння.

На новий шкільний рік 2021/2022 всім вам з серця благословлю. Нехай Господь допоможе вам зростати у мудрості та у любові Бога і ближнього. Бажаю також бути здоровими та не піддаватись жодним вірусам.

+ Благословення Господнє на вас!

З архієрейським благословенням на початок нового шкільного року 2021/2022

 

+ Володимир Р. Ющак

Владика Вроцлавсько-Кошалінський

 

PDF Звернення Владики Володимира на початок нового шкільного року 2021-2022

Dodaj komentarz

Close Menu