Eparchia Wrocławsko-Koszalińska Kościoła Greckokatolickiego w Polsce

PL UA EN

ПРОПОВІДЬ ВЛ. ВОЛОДИМИРА ЮЩАКА НА II НЕДІЛЮ ВЕЛИКОГО ПОСТУ, ВРОЦЛАВ, 28 БЕРЕЗНЯ 2021 Р., TVP Historia

ПРОПОВІДЬ ВЛ. ВОЛОДИМИРА ЮЩАКА НА II НЕДІЛЮ ВЕЛИКОГО ПОСТУ, ВРОЦЛАВ, 28 БЕРЕЗНЯ 2021 Р., TVP Historia

Слава Ісусу Христу!

Всечесніші Отці, Преподобні Сестри,

Дорогі у Христі Сестри і Брати,

Кілька днів тому, в понеділок 22 березня, минув рік, як на антені TVP Kultura, появилась перша пряма трансляція греко-католицької недільної Божественної Літургії з Вроцлавського Собору. У Хрестопоклонну Неділю Літургія розпочалась о годині дев’ятій і служилась в Каплиці Гохберґа. Разом зі мною при престолі, як і сьогодні, були отці Андрій та Євген. Співав сам наш дяк, пан Іван. На Літургію прийшло ще кілька осіб. Вдалось тоді, в даному нам часі 55-ти хвилин, вміститись з Літургією св. Василія Великого, з короткою проповіддю та з поклонами. Пряма трансляція нашої недільної Служби Божої мала, з огляду на епідемічне загроження та на введені санітарні обмеження, проводитись тільки протягом кількох тижнів, пізніше протягом кількох місяців. Досі ми однак ми не вийшли з епідемічної загрози а пряма трансляція недільної Літургії на антені TVP Historia, вписалась на стало у графік цієї програми.

Сьогоднішня Божественна Літургія є 54-тою прямою трансляцією, не враховуючи трансляцій з Великого Тижня та п’яти щорічних ретрансмісій наших Літургій на антені TVP1 з інших торжеств. З 54-рьох прямих трансляцій, 37 проходило протягом останнього року з нашого Вроцлавського Собору, в тому частина з Каплиці Гохберґа а 17 з Архиєпархіяльного Собору в Перемишлі. Від наступної неділі трансляції Божественної Літургії будуть відбуватись знова з Перемишля а від початку липня перебере їх наша нова єпархія в Ольштині. Якщо Господь дозволить то у Вроцлавському Соборі стрінемось знова в першу неділю жовтня цього року.

Варто в цьому місці нагадати, що від січня цього року, в кожний останній четвер місяця, на антені TVP1, о годині 7.30 ранку, передається нова інформаційна програма Греко-католицької Церкви: Повнота віри, яка розповідає про життя та актуальні справи нашої Церкви у Польщі. Трета частина цієї програми появилась останнього четверга. Програму ретранслюють ще в п’ятницю, суботу та неділю поодинокі реґіональні програми. Всі частини які досі показались можна оглянути за посередництвом наших єпархіяльних сайтів. На замовлення Редакції Католицьких Програм у Польському Телебаченні програму реалізує Вроцлавське Телебачення а з боку нашої Церкви відповідає за неї о. Матей, який обслуговує також недільну трансляцію Служби Божої.

Без сумніву, згадана програма Повнота віри/Pełnia wiary та передовсім щонедільна пряма трансляція Божественної Літургії, є в цьому важкому, назначеному пандемією, часі, спасенними для нашої Церкви. Програма Повнота віри показує нашу Церкву з іншого, не тільки літургійного, боку. Для багатьох вірних Церква асоціюється передовсім з недільною і святочною відправами. Тим часом в програмі можемо побачити те, як наша Церква живе поза неділями та святами, які послуги виконують священики, монашество, катехити та наші миряни. Для багатьох осіб, також вірних нашої Церкви, може це бути справжнє відкриття духовного багатства нашої церковної спільноти.

Однак серцем, без якого не може жити Церква, є Божественна Літургія та Пресвята Євхаристія. Тому у важких часах епідемії, коли на Великодні Свята минунулого року в наших церквах могло молитись тільки п’ять осіб, можливість брати участь у недільній Божественній Літургії за посередництвом телебачення або Інтернету була справді спасенною. Тоді, коли не можна було фізично прийти до храму, наші вірні могли молитись та підтримувати зв’язок з Церквою, користаючи з посередництва мас-медіа. Особливо для осіб старших та хворих, які з огляду на вік чи недугу не можуть вже приходити до храму, можливість скористати з телевізійної трансмісії недільної Служби Божої, є великим добром бо включає їх наново в життя Церкви. В цьому місці хочу дуже сердечно привітати всіх старших і хворих, які сьогодні моляться з нами, залишаючись у своїх хатах. Сердечно Вас вітаю та бажаю здоров’я, сили та Божого благословення.

Дорогі у Христі Сестри і Брати!

Ми однак знаємо друге, до-пандемічне, лице нашої щонедільної зустрічі з Христом. У своєрідний спосіб вказує його сьогоднішнє Євангеліє. Євангелист Марко розповідає, що коли Христос прибув до Капернауму, в хаті у якій проповідував і оздоровляв, було так багато людей, що не спосіб було до Нього приступити. Чотирьох мужчин, які хотіли просити Христа про оздоровлення свого друга, не могли ніяким способом добитись до Нього з ношами на яких лежав спараліжований мужчина. Здесперовані вирішили вийти на стелю дому, частинно її розкрити і таким способом спустити розслабленого прямо перед Христа. Вдалось їм це зробити. Як говорить Євангелист Марко, з огляду на віру чотирьох мужчин та без сумніву з огляду на їхню впертість, Христос відпускає хворому гріхи а пізніше привертає йому здоров’я, так, що цей міг піднестись, взяти своє ложе і повернути в радості до дому. В цьому випадку оздоровлення сталось щойно тоді, коли хворий знайшовся безпосередньо перед Христом. Щоправда Спаситель деколи оздоровляв, так би мовити, здально, не бачивши навіть хворої особи, але цим разом розслабленому потрібно було станути віч-на-віч перед Христом.

Ця подія дає нам важне і актуальне повчання. Ми повинні ставати безпосередньо перед Христом, віч-на-віч. Таку можливість дає нам передовсім фізична участь у недільній Божественній Літургії. В нормальному часі, якщо ми не є поважно хворі, якщо ми не є похилі віком, або якщо не маємо іншої, дуже серйозної причини, яка б нас виправдовувала, маємо обов’язок бути фізично присутні в церкві на недільній Службі Божій. Мусимо пам’ятати також, що у звичайному часі, коли немає епідемічного загроження, для здорових, молодих і в силі віку людей, Служба Божа в телебаченні не може бути альтернативою для того, чи іти до церкви на Службу Божу, чи залишитись в хаті та включити телевізор, щоб оглянути пряму трансляцію з котрогось з наших соборів. За посередництвом телебачення ми також не висповідаємось, не запричащаємось. Не можемо перенести нашого церковного і духовного життя до інтернету та до телебачення.

Нажаль, сьогодні пандемія виконує третій, дуже грізний наступ. Маємо нові санітарні обмеження які дозволяють на присутність одної особи на 20-ти квадратних метрах. Тому звертаюсь до всіх, так священників, як і мирян, з закликом бути відповідальними за своє і чуже здоров’я та життя. Прислуховуймось до комунікатів які подають церковні і санітарні інституції. Належить стисло перестерігати обов’язуючі епідемічні норми, так коли ідеться про максимальне число вірних в храмі, про належні відстані між собою, про маски та про дезинфекцію. Перетриваймо терпеливо цей важкий час. Ящо маємо маленьку церкву то залишімся в хаті, щоб священик не мусів з прикрістю перед ніким закривати дверей храму. Сподіємось, що пандемія колись закінчиться. Маємо надію, що ще перед нашими Великодніми Святами зможемо вільно прийти до церков, щоб  висповідатись, приступити до Причастя та станути безпосередньо перед Христом, щоб отримати Божу благодать.

Сьогодні дякуємо Богові, що в часі епідемічного загроження маємо можливість бодай он-ляйн бути учасниками церковного життя. Дякуємо Католицькій Редакції Польського Телебачення, що ми отримали можливість присутності на антені. Дякуємо всім, які нашу трансляцію та програму підготовляють і реалізують. Це сьогодні для нас дуже велика підтримка та допомога. Чекаємо на час, коли санітарні обмеження зникнуть та коли зможемо без перешкод прийти до церков.

Користаймо з нагоди, щоб в часі Великого Посту, назначеного епідемією, на особистій молитві, де можливо то в наших церквах а де не можемо то на молитві за посередництвом мас-медіа, щоб ми ставали безпосередньо перед нашим Спасителем. Коли в добрій волі станемо віч-на-віч перед Христом то напевно відійдемо збагачені, очищені та озоровлені на душі і тілі, так як німий герой сьогоднішнього Євангелія. Цього всім Вам на час Великого посту бажаю зі щирого серця.

Слава Ісусу Христу!

Dodaj komentarz

Close Menu