Eparchia Wrocławsko-Koszalińska Kościoła Greckokatolickiego w Polsce

PL UA EN

XLII АПОСТОЛЬСЬКА ПОДОРОЖ ПАПИ ФРАНЦИСКА У ПОРТУГАЛІЮ. ДЕНЬ П’ЯТИЙ.

Розпочинаючи зі Святої Меси в парку Тежу у присутності півтора мільйона вірних та «Ангела Господнього» з оголошенням місця проведення наступних Світових днів молоді в Сеулі, разом із запрошенням до участі в Ювілеї молоді в Римі в 2025 році. Потім, у другій половині дня, відбулася зустріч з близько 25 000 волонтерів на Пассейо Марітімо де Альгес, після чого відбувся переїзд на авіабазу Фіґу Мадуро для прощальної церемонії та від’їзд до Риму. Такими були усі зустрічі останнього дня 42-ї Апостольської подорожі у Португалію.

Папа до молоді на завершення СДМ: сяйте світлом Христа

У неділю, 6 серпня 2023 року, свято Преображення Господнього, Папа Франциск очолив у лісабонському парку Тежу урочисту Святу Месу з нагоди завершення 37-го Світового дня молоді. Перед початком богослужіння він проїхався панорамним автомобілем між секторами з юнаками й дівчатами, більшість з яких провела ніч на цьому місці, прибувши напередодні на молитовне чування. З Єпископом Риму співслужили 700 єпископів і 10 тисяч священників, в Господній трапезі взяли участь 1,5 мільйона молільників.

У проповіді Святіший Отець зосередився на словах апостола Петра під час Преображення на горі Синай: «Господи, добре нам тут бути» (Мт. 17, 4). «Прекрасним є те, що ми пережили з Ісусом, те, що ми пережили разом, прекрасним є те, як ми молилися, з великою радість в серці. Отож, можемо запитати себе: що ми беремо з собою, повертаючись у долину щоденного життя?» — запитував проповідник, пропонуючи для роздумів три дієслова: сяяти, слухати і не боятися.

Бути сяйвом серед темряві нашого часу

Роздумуючи над сяйвом, яке бачили апостоли під час Христового Преображення, Папа сказав, що у такий спосіб Господь готував їх темних годин Його молитви в Гестиманському саду та хресних мук на Голготі. «Друзі, дорогі юнаки й дівчата, сьогодні також і ми потребуємо трохи світла, проблисків світла, щоби ставити чоло темряві, що наступає на нас у житті, численні життєві поразки, щоби долати їх світлом Ісусового воскресіння. Бо Він є незахідним світлом», — зауважив Святіший Отець, наголосивши, що ми не стаємо світлими, потрапивши під прожектори, бо це засліплює, не тоді, коли ми «демонструємо ідеальний образ» і «відчуваємо себе сильними та переможними», а коли приймаючи Ісуса, «вчимося любити як Він».

Слухання, яке дарує близькість

Слова Небесного Отця про Христа: «Його слухайте» (Мт. 17, 5), стали ще одним запрошенням Наступника апостола Петра, зверненим до молоді. «Слухати Ісуса: в цьому полягає ввесь секрет», — сказав він, підказуючи, що можемо почути те, що Ісус нам говорить, читаючи Євангелію. Він же показує нам дорогу любові. «Слухайте Ісуса, бо ми, навіть маючи добру волю, ступаємо на шляхи, які здаються шляхами любові, але в кінцевому підсумку є егоїзмом, замаскованим під любов. Остерігайтеся егоїзму, що маскується під любов. Слухайте Його, бо Він скаже вам, якою є дорога любові», — мовив Папа.

Не боятися зустрітися з викликами

Врешті, третім словом є «не бійтеся», яке часто звучить у Біблії. Тож звертаючись до молоді, що пережила свій досвід прослави преображення під час цих зустрічей, Святіший Отець сказав: «Вам, що плекаєте великі мрії, але часто затьмарені страхом не побачити їх здійснення; вам, що іноді думаєте, що не дасте собі ради, бо час від часу нас атакує песимізм; вам, молоде, що в цей час відчуваєте спокусу впасти духом, думати про себе як про невідповідних або приховувати свій біль, маскуючи його посмішкою; вам, молоде, що хочете змінити світ, і це добре, що ви хочете його змінити та боротися за справедливість і мир; вам, молоде, що вкладаюте в це свої зусилля та уяву, але вам здається, що цього недостатньо; вам, молоде, яких Церква і світ потребують, як земля дощу; вам, молоде, що є сьогоденням і майбутнім; так, саме вам, юнакам та дівчатам, Він каже: „Не бійтеся!“».

Папа додав, що Христос, бачить серце кожного, знає наші радощі та тривоги. «І сьогодні Він звертається до вас, тут, у Лісабоні, у цей Світовий День Молоді: не бійтеся, не бійтеся, будьте сміливими, не бійтеся», — сказав на завершення Папа Франциск.

Папа оголосив місце наступного СДМ і скерував думку до дорогої України

Рим у 2025 році прийматиме юнаків і дівчат з усіх континентів, адже з огляду на Святий Рік тут відбудеться також Ювілей молоді, а наступне відзначення СДМ на вселенському рівні 2027 року відбудеться в Сеулі в Південній Кореї. Про це оголосив Папа Франциск наприкінці Святої Меси з нагоди завершення Світового дня молоді в Лісабоні, запрошуючи юнаків і дівчат на наступні зустрічі.

Євхаристійне богослужіння, яке він 6 серпня 2023 р. очолив у лісабонському парку Тежу, завершилося проказуванням молитви «Ангел Господній». Перед тим до Папи з подячним словом звернувся кардинал Кевін Джозеф Фаррелл, Префект Дикастерії в справах мирян, сім’ї та захисту життя, яка є організатором СДМ. Далі, вручивши молодим представникам п’яти континентів хрести Світового дня молоді в Лісабоні, Святіший Отець звернувся із подячним словом.

Подяка та заохочення

Наступник святого Петра зауважив, що в ці дні часто лунало слово «дякую», що португальською звучить «obrigado» та виражає не тільки вдячність за отримане, але й бажання ділитися добром навзаєм. Папа подякував усім причетним до організації цих заходів, представникам цивільної та церковної влади, національних і локальних інституцій, єпископам і священикам та численним мирянам і волонтерам, й окремо — Лісабону за велику гостинність. «Особлива подяка тим, хто чував над СДМ згори, тобто, святим покровителям заходу: передусім Івану Павлу ІІ, який дав початок Світовим дням молоді», — сказав Папа, скеровуючи слова подяки до молодих паломників, наголошуючи, що Бог «бачить все хороше», що є в них, бо «Він один знає, що посіяв» у їхніх серцях.

«Дбайливо зберігайте це. Хочу дати вам пораду: запам’ятайте це, зафіксуйте найкращі моменти у своїй пам’яті та в своєму серці, бо коли прийдуть неминучі моменти втоми і зневіри, а можливо, й спокуса зупинитися або замкнутися в собі, оживляйте досвід і благодать цих днів, бо — ніколи про це не забувайте — це є дійсність, це є ви: святий вірний Божий люд, що прямує вперед у радості Євангелія!» — мовив Святіший Отець, передаючи також вітання юнакам і дівчатам, які не змогли приїхати та брали участь у ініціативах, організованих на місцях.

Думка про Україну і молитва за мир

«Своїми близькістю й молитвами особливо супроводжуємо тих, хто не зміг приїхати через конфлікти і війни. У світі багато війн, багато конфліктів. Думаючи про цей континент, я відчуваю великий смуток за дорогу Україну, яка далі дуже страждає», — вів далі Папа, перерваний оплесками, мовивши: «Друзі, дозвольте також і мені, вже старому, поділитися з вами, молодими людьми, мрією, яку я ношу в серці: це мрія про мир, мрія про те, щоб молоді люди молилися за мир, жили в мирі та будували мирне майбутнє». Святіший Отець заохотив через молитву «Ангел Господній» ввірити майбутнє людства в руки Марії, Цариці миру. «А коли будете повертатися додому, і надалі моліться за мир. Ви є знаком миру для світу, свідченням того, як різні національності, мови та історії можуть об’єднувати, а не розділяти. Ви — надія іншого світу. Дякую вам за це. Вперед!» — закликав Наступник святого Петра, та оголосивши про місце проведення наступного СДМ, скерував останні слова подяки «двом особливим особам, головним дійовим особам цієї зустрічі»: Господу Ісусові та нашій Матері Марії.

Солідарність з постраждалими від зсуву ґрунту в Грузії

Після проказування молитви «Ангел Господній» Папа додав: «Хочу запевнити у моїх молитвах, і зробімо це разом, за жертв трагічного зсуву, що стався два дні тому в регіоні Рача в Грузії. Я супроводжую родичів своєю близькістю. Нехай Пресвята Богородиця втішить їх, а також підтримує працю рятувальних бригад. Супроводжую також і запевняю у близькості також мого брата Патріарха Іллю ІІ».

Папа до волонтерів СДМ: будьте серферами любові

Останньою подією Апостольської подорожі Папи Франциска в Португалію, пов’язаною зі Світовим днем молоді, яка відбулася вже після його завершення, стала зустріч з волонтерами. У неділю, 6 серпня 2023 року, ввечері, Святіший Отець приїхав на набережну Алжеш, де його чекали ті, хто прибули на СДМ, щоб служити. Загалом, в оргкомітеті зареєструвалося 25 тисяч волонтерів із 150 країн світу, між якими також були українці. У своєму слові, роздумуючи над їхнім досвідом служіння та коментуючи свідчення, Святіший Отець подякував за їхні зусилля, закликаючи свідчити Божу любов у своїх середовищах.

Любов, яка ніколи «не сидить на місці»

На початку Папа поділився кількома думками про гасло цьогорічного СДМ (Лк. 1,39), яке стосується Богородиці, що спонукувана любов’ю, пустилася швидко до своєї родички Єлизавети, щоб розділити з нею радість події Благовіщення і щоб послужити їй. «Той, хто любить, не сидить склавши руки, хто любить, той служить, поспішає служити», — зауважив Святіший Отець, відзначаючи те як волонтери, відповідаючи на тисячі потреб, поспішали до інших братів і сестер, щоб служити їм, роблячи «великі речі в найменших жестах».

Необхідність особистої зустрічі з Ісусом

Відтак Папа поділився роздумами на основі кількох свідчень учасників зустрічі. «К’яро, Франціско та Філіпе: ви всі троє розповідали нам про особливу зустріч з Ісусом. Ви нагадали нам, що найпрекраснішою зустріччю, двигуном усіх інших, тією, яка спонукає прямувати вперед по-справжньому та підтримує життя, є зустріч з Ісусом. Щоденне відновлення особистої зустрічі з Ісусом є осердям християнського життя», — сказав він, наголошуючи, що потрібно постійно це чинити. «Тоді відчуваємо, що маленьке „так“ Ісусу може змінити життя. І також „так“, сказані іншим, приносять користь», — зауважив Святіший Отець.

Говорячи про свідчення Франціска, Папа пригадав його слова про те, що працюючи і молячись разом з іншими, він зрозумів, що не може дозволити, щоб його полонило безладдя, «незаправлені ліжка» минулого, ані жити з серцем, яке мучиться почуттям неповноти, а тому потребує допомоги Ісуса, щоб навести лад у «кімнаті життя». «Це прекрасно: цей СДМ корисний у цьому, допомагає впорядковувати життя. Але як? Завдяки собі самому? Ні, завдяки Ісусові, Який крокує пліч-о-пліч з нами та об’являється нам», — мовив Наступник святого Петра, підсумовуючи, що для того, аби навести лад у житті, потрібні не речі, а «розширювати серця».

Потреба інших

Торкаючись свідчення Філіпе, Святіший Отець наголосив на потребі подвійної зустрічі: з Христом та ближніми. «Це важливо: зустріч з Ісусом є особистим і унікальним моментом, який можна описати і переказати лише до певного моменту, але вона завжди відбувається завдяки шляхові, пройденому разом з іншими, відбувається через посередництво інших», — сказав він.

Плисти на хвилях любові

Відтак Святіший Отець закликав волонтерів продовжувати свою подорож разом з іншими, даючи свідчення любові. Він згадав про розташоване неподалік містечко Назаре, вражаючі хвилі біля якого досягають тридцяти метрів у висоту і є всесвітньою визначною пам’яткою, приваблюючи серферів. «У ці дні ви теж зіткнулися зі справжньою хвилею: не води, а молоді, такої ж, як і ви, що хлинула в це місто. Проте з Божою допомогою, зі значною великодушністю та взаємною підтримкою, ви осідлали цю велику хвилю», — зазначив він, закликавши: «Чиніть це і надалі, опановуйте хвилі любові, будьте „серферами любові“! Ось завдання, яке вам тепер доручаю: щоб служіння, яке ви здійснювали на СДМ, було першою з багатьох хвиль добра; ви щоразу будете підніматися вище, ближче до Бога, і це дозволить вам побачити свій шлях з кращої перспективи», — сказав на завершення Папа.

Звідтіля Святіший Отець від’їхав до аеропорту, щоби попрощатися з гостинною Португалією.

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

https://synod.ugcc.ua/data/xlii-apostolska-podorozh-papy-frantsyska-u-portugaliyu-den-pyatyy-12800/

Фото і відео – https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid021bVNB3mHqtSCnm6uPSjHwH4LuAKTy76xuJc8ffv9EnkYMBDz2Qm6DCKXGJ3mGToql&id=100094242541075

о. Петро Фостик

Dodaj komentarz

Close Menu