Eparchia Wrocławsko-Koszalińska Kościoła Greckokatolickiego w Polsce

PL UA EN

ІСУС НАГАДУЄ НАМ, ЩО З ДИЯВОЛОМ НЕ СЛІД ВСТУПАТИ В ДІАЛОГ – ПАПА ФРАНЦИСК.

ІСУС НАГАДУЄ НАМ, ЩО З ДИЯВОЛОМ НЕ СЛІД ВСТУПАТИ В ДІАЛОГ – ПАПА ФРАНЦИСК.

Кометуючи перед проказуванням молитви «Ангел Господній» в останню неділю січня розповідь святого Марка про те, як Ісус вигнав злого духа з одержимого чоловіка, Папа Франциск згадав про різні кайдани, яким лукавий прагне скувати серце людини в наш час, закликаючи розривати їх через призивання Ісусового імені.

У той час, як диявол прагне опанувати, щоб «закути в кайдани наші душі», ми повинні бути пильними щодо «кайданів», які придушують свободу. На цьому наголосив Папа Франциск, розпочинаючи свої роздуми, якими він поділився перед проказуванням молитви «Ангел Господній» в неділю, 28 січня 2024 року. Коментуючи євангельську розповідь про те, як Ісус звільнив людину від опанування злим духом, яку той потрясав і змушував кричати, Святіший Отець запросив спробувати «назвати на ім’я» деякі з цих пут, які можуть затиснути наше серце.

«Демони» нашого часу

Наступник святого Петра пояснив, що має на думці залежності, «які роблять нас невільниками, що завжди невдоволені», розграбовуючи «наші сили, блага та почуття». Йдеться також про «панівну моду», яка штовхає до «нездійсненного перфекціонізму, споживацтва та гедонізму», що перетворюють людину в товар і псують стосунки. Існують також спокуси й обумовлення, які «підважують самоповагу, спокій і здатність обирати та любити життя». Це може бути також страх, який «спонукає дивитися в майбутнє з песимізмом», нечутливість, яка «завжди обвинувачує інших», або ж «ідолопоклонство перед владою, що породжує конфлікти й вдається до вбивчої зброї або послуговується економічною несправедливістю чи маніпулюванням думками». «Ісус прийшов, щоб звільнити нас від усіх цих кайданів. І сьогодні на виклик диявола, який кричить до Нього: „Чого ти хочеш? Ти прийшов погубити нас?” – Він відповідає: „Замовкни! Вийди з нього!”» – мовив Святіший Отець.

Вдаватися до Господньої сили

У цьому контексті Папа звернув увагу на те, що Ісус «звільняє з-під влади лукавого», але «ніколи не вступає в діалог з дияволом». «Браття й сестри: жодного діалогу з дияволом! Будьте уважні: з дияволом не можна вести діалог, бо якщо ви вступаєте з ним у діалог, то він завжди переможе», – зауважив Єпископ Риму, вказуючи на те, що коли переживаємо спокусу чи почуваємося пригнобленими, потрібно призивати Ісуса. Робити це щоразу, «коли відчуваємо, що кайдани зла та страху ще більше стискаються». Господь, силою Свого Духа, також і сьогодні прагне сказати лукавому: «Іди геть, залиш це серце в спокої, не діли світ, сім’ї, спільноти, нехай вони живуть у мирі, щоб там розквітли плоди Мого Духа, а не твого. Щоб між ними панували любов, радість, лагідність, а замість насильства і вигуків ненависті – свобода і мир».

Підсумовуючи, Святіший Отець заохотив замислитися над тим, чи справді прагнемо звільнитися від кайданів, які стискають серце, чи вміємо сказати «ні» спокусі, перш ніж вона зів’є гніздо в нашій душі, чи дозволяємо Ісусові діяти в нас, щоб оздоровити нас зсередини. «Нехай же Пресвята Діва береже нас від лихого», – побажав він.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

Джерелo: https://www.vaticannews.va/uk/pope/news/2024-01/angel-gospodnij-28-sichnya-2024.html

Джерелo: Молитва „Ангел Господній” з Папою Франциском. Трансляція з Ватикану 28.01.2024 – https://www.youtube.com/watch?v=cGpBLffiqos&t=3s

Фото і відео – https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid025bYqthARATt7wrLKxJyfvHY37hzJH1zrYpZ1s4ti8b98eRSDMQRUZ8UWLumesDTGl&id=100094242541075

о. Петро Фостик

Dodaj komentarz

Close Menu