Eparchia Wrocławsko-Koszalińska Kościoła Greckokatolickiego w Polsce

PL UA EN

ПАПА: НЕХАЙ ЖЕ ЦІ ДНІ СТАНУТЬ ЖИВИМ ВІДЛУННЯМ БОЖОГО ПОКЛИКАННЯ ЛЮБОВІ.

Офіційно приєднавшись до учасників Світового Дня Молоді під час свята прийняття Папа Франциск нагадав про те, що Бог кличе кожного з нас на ім’я, що Церква – це «спільнота покликаних».

Після того, як Світові Дні Молоді, розпочавшись 1 серпня, відбувалися у формі молитовних зустрічей і катехиз, а від 2 серпня тривав візит Папи Франциска в Португалію, настав час об’єднання обох подій. Ввечері, 3 серпня 2023 р., в парку Едуарда VI в Лісабоні відбулося «свято зустрічі», що є одним зі сталих елементів програми СДМ, коли до його учасників офіційно приєднується Наступник святого Петра. Церемонія передбачала, серед іншого, коротке вітальне слово Лісабонського Патріарха, хореографічну постановку, внесення прапорів учасників СДМ і символів зустрічі, якими є дерев’яний хрест та ікона, які молоді подарував святий Іван Павло ІІ. Далі розпочалася Літургія слова, й після читання з Євангелії промовляв Папа Франциск.

Відправна точка

«Друзі, ви перебуваєте тут не випадково. Господь вас покликав, не лише в ці дні, але від початку ваших днів. Саме так, Він покликав вас на ім’я», – сказав Святіший Отець, спонукаючи кожного замислитися на цим аспектом: мене покликано на ім’я. «На початку витка життя, ще до того, як проявилися наші таланти, тіні і рани, які ми носимо в собі, ми покликані. Ми були покликані, але чому? Бо ми – улюблені. Й це є чимось прекрасним. В Божих очах ми – дорогоцінні діти, яких Він щодня кличе, щоб обійняти і підбадьорити; щоб зробити з кожного з нас унікальний і неповторний шедевр, кожен з нас – унікальний, оригінальний, й красу цього ми можемо лише частково розгледіти», – підкреслив Папа, побажавши, аби ці дні стали «живим відлунням цього Божого покликання любові», щоб це були дні, коли зафіксуємо в серці, що нас полюбили такими, якими ми є, а не такими, якими ми хочемо бути, що є «відправною точкою СДМ, але насамперед – життя».

Покликані на ім’я

Наступник святого Петра наголосив, що якщо Бог кличе нас на ім’я, то це означає, що ми дня Нього – не числа, а обличчя. І якщо багато-хто знає наше ім’я, не всі кличуть нас на ім’я. Наприклад, ім’я з’являється у соціальних мережах, але його опрацьовують алгоритми, що визначають вподобання та смаки. «Як же багато вовків ховаються за фальшивими посмішками доброти, стверджуючи, що знають, хто ти є, але не люблять тебе, вдаючи, що вірять у тебе і обіцяють, що ти станеш кимось, тільки щоб залишити тебе в самотності, коли ти більше не будеш цікавити їх. Це ілюзії віртуального світу», – підкреслив Папа, вказуючи на те, що Ісус не пропонує сурогати, Він «вірить у тебе, для Нього ти – важливий».

Спільнота покликаних, в якій є місце для всіх

Таким чином Церква, як вів далі Єпископ Риму, – це «спільнота покликаних». Не найкращих, а таких, «якими ми є, з проблемами та обмеженнями, які маємо». «Друзі, я хочу бути відвертим з вами, що маєте алергію на облуду і порожні слова: у Церкві є місце для всіх, ніхто не є непотрібним», – наголосив він, нагадуючи про Ісусову притчу про бенкет, на який запрошені всі. «Бо Господь не показує на тебе пальцем, а розкриває обійми», – додав Папа, вказуючи на розп’яття та закликаючи, щоби в ці дні кожен «передавав далі Ісусову мову любові».

Не тримати в собі запитання

Святіший Отець також зауважив, що отримав багато запитань від молоді. За його словами, запитувати – це добре, «іноді краще, ніж давати відповіді», бо «неспокій – це найкращі ліки від звички», від тієї «монотонної щоденності, яка вчиняє душу нечутливою», а тому потрібно «не втомлюватися ставити запитання». «Кожен з нас носить у собі власні тривоги. Ми носимо цей неспокій з собою в діалозі одні з одними, ми носимо його з собою, коли молимося перед Богом, це питання, які з життям стають відповідями, на які нам залишається тільки чекати», – сказав Папа, зауваживши, що «Бог любить з несподіванками, Він не є запрограмованим», Його любов «застає нас зненацька».

«Дорогі юнаки та дівчата, запрошую вас замислитися над цією прекрасною річчю: Бог любить нас, Бог любить нас такими, якими ми є, а не такими, якими ми хотіли би бути чи якими нас хотіло би бачити суспільство: такими, якими ми є. Він любить нас з нашими недоліками, обмеженнями, прагненням рухатися вперед у нашому житті. Бог кличе нас такими: довіртеся, бо Бог є батьком, і Він є батьком, Який любить нас. Це не дуже легко, але в цьому ми маємо велику поміч у Богородиці: Вона є також нашою Матір’ю. Вона є нашою Матір’ю. Лише – це те, що я хотів вам сказати – не бійтеся, майте відвагу, прямуйте вперед, знаючи, що ми захищені Божою любов’ю. Бог нас любить», – підсумував Святіший Отець, закликавши півмільйонний збір юнаків і дівчат повторити: «Бог нас любить».

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

https://www.vaticannews.va/uk/pope/news/2023-08/papa-pryjednavsya-do-uchasnykiv-sdm.html

Фото – https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02mRMRmy2ET5vxVWveJEqkvsXwmDH9iFkXH1rut28uGtsyMURu6rnokC7nZ4fZ4WtRl&id=100094242541075

о. Петро Фостик

Dodaj komentarz

Close Menu