Eparchia Wrocławsko-Koszalińska Kościoła Greckokatolickiego w Polsce

PL UA EN

ПАПА: ЛИЦЕМІРСТВО МОЖЕ ЗРУЙНУВАТИ НАЙБІЛЬШ СВЯЩЕННІ РЕЧІ

Чому Церква пропонує на дорозі Адвенту супровід святого Івана Предтечі? Думками про це Папа Франциск ділився перед молитвою «Ангел Господній» у другу неділю цього літургійного періоду.

«Наверніться, бо царство небесне близько», – цей заклик святого Івана Хрестителя звучить у другу неділю Адвенту, літургійного періоду, яким Церква латинського обряду готується до урочистості Господнього Різдва. В цю неділю Церква вказує на постать святого Івана Предтечі, що вів аскетичне життя та закликав до навернення. У своєму недільному повчанні, виголошеному 4 грудня 2022 р. перед проказуванням молитви «Ангел Господній», Папа Франциск заохотив слухачів замислитися, чому Церква пропонує нам цього «суворого та радикального чоловіка», який може навіть викликати страх, як «головного товариша в подорожі» назустріч Різдву. У чому полягає секрет Предтечі?

Алергія на дволикість

«У дійсності, Хреститель більше, ніж суворим мужем, є алергічним на дволикість», – сказав Святіший Отець, зауваживши, що коли до нього наближалися фарисеї та садукеї, його реакція була дуже різкою. За словами Папи, дехто з них міг приходити, спонукуваний цікавістю, або ж опортунізмом, адже Іван ставав дуже популярним. Але оскільки самовпевнено почувалися, ніби з ними все гаразд, «серед дволикості та самонавіювання, не могли прийняти шанс благодаті, нагоду розпочати нове життя».

Найбільша небезпека

Тому Предтеча закликає: «Принесіть плоди гідні покаяння». Як підкреслив Святіший Отець, це заклик, який продиктований любов’ю, подібно до батька, який бачачи, як дитина руйнує своє життя, закликає опам’ятатися. «У дійсності, лицемірство – це найбільша небезпека, бо може зруйнувати навіть найбільш священні речі», – зауважив Папа, зазначивши, що саме через це Іван, а пізніше й Ісус, були дуже суворими щодо лицемірів, «маючи на меті потрясти їх». Натомість ті, хто почувався грішним, приходили, визнавали свої гріхи та хрестилися, бо «щоби прийняти Бога, важливою є не хвальба, а покора», тобто, «потрібно зійти з п’єдесталу та зануритися у воду покаяння».

Час зірвати маски

За словами Святішого Отця, своєю «алергічною реакцією» на лицемірство Предтеча і нас спонукає замислитися над тим, чи ми іноді не поводимося так, як фарисеї. Може дивимося на інших згори, вважаючи себе кращими? Думаємо, що тримаємо все в своїх руках і нікого не потребуємо? «Адвент – це період благодаті, щоби скинути наші маски, бо кожен їх має, та стати в чергу разом з покірними; визволитися від наших претензій на те, щоби вважати себе самодостатніми, щоби піти та висповідатися зі своїх гріхів, отих прихованих, і прийняти Боже прощення, щоби попросити вибачення у того, кого ми скривдили», – сказав Папа, підкреслюючи, що саме так «починається нове життя». Й дорога лише одна – дорога покори. Це означає «очиститися від почуття вищості, формалізму та лицемірства», щоби побачити в інших людях братів і сестер, а в Ісусі – Спасителя, «Який приходить до нас таких, якими ми є».

Врешті, Святіший Отець закликав пам’ятати про ще одну річ: з Ісусом завжди існує можливість розпочати заново, бо «Він чекає на нас і ніколи не втомлюється нами». Тож потрібно сприймати як звернений до нас «сповнений любові заклик Івана повертатися до Бога», щоби не провести Адвент «як прості дні з календаря», бо йдеться про «період благодаті». «Нехай же Марія, смиренна Слугиня Господня, допоможе нам зустрічати Ісуса та ближніх на дорозі покори», – побажав Папа.

Молитва «Ангел Господній» з Папою Франциском – https://zhyve.tv/video/4268-molytva-angel-gospodniy-z-papoyu-frantsyskom/

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

https://www.vaticannews.va/uk/pope/news/2022-12/angel-gospodnij-4-grudnya-2022.html

о. Петро Фостик

Dodaj komentarz

Close Menu