Eparchia Wrocławsko-Koszalińska Kościoła Greckokatolickiego w Polsce

PL UA EN

ЛІТУРГІЯ СТРАСТЕЙ ГОСПОДНІХ: ВСЕМОГУТНІСТЬ ЛЮБОВІ, ЯКА ВИЯВЛЯЄТЬСЯ У РОЗП’ЯТТІ.

ЛІТУРГІЯ СТРАСТЕЙ ГОСПОДНІХ: ВСЕМОГУТНІСТЬ ЛЮБОВІ, ЯКА ВИЯВЛЯЄТЬСЯ У РОЗП’ЯТТІ.

У проповіді з нагоди літургії Страстей Господніх, проповідник Папського дому наголосив на добровільному пониженні Ісуса, Який показує приклад служіння, відрікаючись від людського уявлення про всемогутність.

«Ісус прийшов не для того, щоб підправити та вдосконалити уявлення, яке люди сформували про Бога, але, в певному сенсі, щоб повалити його і об’явити справжнє обличчя Бога», — про це сказав кардинал Раньєро Канталамесса, проповідуючи під час Літургії Страстей Господніх 28 березня 2024 року, у базиліці Святого Петра у Ватикані. Як звичайно, під час цього богослужіння Великої П’ятниці, яке очолює Папа, проповідь виголосив не він, а проповідник Папського Дому, який зосередився на значенні розп’яття Ісуса на хресті (пор. Ів 8, 28). Про це повідомляє українська редакція «VaticanNews».

March 29, 2024, Highlights of Celebration of the Passion of the Lord – Pope Francis – Джерелo: https://www.youtube.com/watch?v=GSB2xrXirg8&t=9s

Добровільне безсилля, яке протиставляється жаданню влади

На початку проповідник зазначив, що смерть Ісуса частково перевернула старозавітне уявлення про Бога (пор. 1 Кор 1, 21–24), кидаючи виклик також нашим уявленням. «Бог, звичайно, всемогутній, але якою є ця сила? Зіткнувшись з людськими створіннями, Бог виявляється позбавленим будь-якої здатності не тільки примушувати, але й захищатись. Він не може втрутитися шляхом застосуванням влади, щоб нав’язати їм себе. Він не може нічого зробити, окрім як безмежно поважати вільний вибір людей, — зауважив кардинал Канталамесса. — І так відбувається, що Отець відкриває справжнє обличчя своєї всемогутності у своєму Сині, Який стає на коліна перед учнями, щоб омити їм ноги; у тому, хто, зведений до найрадикальнішого безсилля на хресті, не перестає любити і прощати, ніколи не засуджуючи». За словами проповідника, «справжня всесильність Бога — це повне безсилля Голготи», добровільне безсилля, яке протиставляється нашому жаданню влади.

«Який же це урок для нас, які, більш-менш свідомо, завжди хочемо виставити себе напоказ! А особливо урок для сильних світу цього! Для тих з них, хто навіть близько не думає про служіння, а лише про владу заради влади; для тих, — каже Ісус в Євангелії, — які „гнітять народи“ і, більше того, „звуться доброчинцями“ (пор. Мт. 20, 25; Лк. 22, 25)», — наголосив він.

Тріумф задля зміцнення віри

Говорячи про Христове воскресіння, кардинал Канталамесса сказав, що воно є остаточним і незворотнім тріумфом Христа, який, однак, відрізняється за своїм проявом від переможного тріумфу імператорів. «Воскресіння відбувається в тайні, без свідків. Його смерть — ми чули з розповіді про страсті — бачив великий натовп, і в ній брали участь найвищі релігійні та політичні посадовці. Воскреслий Ісус з’являється лише кільком учням, за межами публічної уваги. Цим він хотів сказати нам, що після страждань не варто очікувати зовнішнього, видимого тріумфу, як земної слави», — зазначив проповідник. За його словами, Божий тріумф дається в невидимому і є безмежно вищого порядку.

Кардинал Канталамесса зауважив, що воскреслий Ісус об’являється не для того, щоб довести неправоту своїх противників, а щоб «забезпечити дуже міцний фундамент для віри тим, хто апріорі не відмовляється вірити». «Воскреслий Ісус не прагне збити з пантелику своїх ворогів, але негайно йде заспокоїти своїх розгублених учнів, а перед ними — жінок, які ніколи не переставали вірити в Нього», — підкреслив він.

Сила Божої всемогутності

У контексті тріумфу Христа, проповідник звернув увагу слухачів на те, як радісно розповідали про «тріумф Святої Церкви» у минулому, а також закликав до того, щоб порівняти його з тріумфом Ісуса та не робити часто несправедливе судження про минуле, мислячи менталітетом сьогодення. Натомість він запросив шукати у розп’ятому Христі розради: «Прийдіть до мене, всі втомлені і обтяжені, і я облегшу вас» (Мт. 11, 28).

«Але яке ж полегшення можеш дати нам, Чоловіче з хреста, Ти, найбільш знедолений і втомлений серед тих, кому Ти мав би дати розраду? „Прийдіть до мене, бо Я є! Я є Бог! Я відрікся від вашої ідеї всемогутності, але зберігаю недоторканою Свою всемогутність, яка є всемогутністю любові. Сказано бо: „Немічне Боже сильніше від людської сили“ (1 Кор. 1, 25). Я можу дати спочинок, навіть не забираючи втоми і виснаження в цьому світі. Запитайте тих, хто це пережив!“» — сказав наприкінці проповіді кардинал Канталамесса.

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Джерелo: https://synod.ugcc.ua/data/liturgiya-strastey-gospodnih-vsemogutnist-lyubovi-yaka-vyyavlyaetsya-u-rozpyatti-14383/

Фото і відео – https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid03qan4zozi2WFPH5BJDvemUeJugMRRmVt1YPkYzkWUb1T2wGqRGcf8o91eeytbykul&id=100094242541075

о. Петро Фостик

Dodaj komentarz

Close Menu