Eparchia Wrocławsko-Koszalińska Kościoła Greckokatolickiego w Polsce

PL UA EN

ЗДАТНІСТЬ ДО ПОДИВУ МОЖЕ ДОПОМОГТИ ДОБРЕ ЛАДНАТИ В СІМ’Ї – ПАПА ФРАНЦИСК.

ЗДАТНІСТЬ ДО ПОДИВУ МОЖЕ ДОПОМОГТИ ДОБРЕ ЛАДНАТИ В СІМ’Ї – ПАПА ФРАНЦИСК.

Чого сучасна сім’я може навчитися від Ісусової земної сім’ї? думками про це Папа Франциск поділився під час останньої в 2023 році полудневої зустрічі з паломниками, які зібралися на молитву «Ангел Господній».

У розповіді про жертвування Ісуса в храмі бачимо, що Його сім’я, єдина, яка в світі могла втішатися присутністю Бога в тілі, не відзначалася багатством і не була збережена від страждання. Й це несе важливу звістку для всіх сімей, також і сьогоднішніх. Яку? Про це говорив Папа Франциск перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 31 грудня 2023 року, коментуючи євангельську розповідь про цю подію.

«Ви не самі!»…

Святіший Отець звернув увагу на те, що святий Лука підкреслює вбогість Ісусової сім’ї, яка принесла до храму найпростіші жертви. Крім того, Марія отримує пророцтво про те, що її душу прошиє меч. «Приходять в убогості й повертаються додому з тягарем страждання», – мовив Наступник святого Петра, зазначивши, що це викликає подив, адже ми би сподівалися, що ця сім’я мала би бути багатою, що мала би отримувати полегшення, а не зустрічати перешкоди, бути позбавленою труднощів, а не занурюватися в біль…

«Що це каже нашим сім’ям? Цей спосіб життя в історії Святої Родини, вбогої, з різними перешкодами, з великим болем? Говорить нам одну прекрасну річ: Бог, Якого ми часто уявляємо собі як такого, що перебуває поза проблемами, прийшов, щоб оселитися в нашому житті разом з його проблемами. Він спас нас саме так: прийшов не як дорослий, а як крихітне немовля; Він жив у сім’ї, як син матері і батька; там Він провів більшу частину свого часу, зростаючи, навчаючись, ведучи життя, що складалося з повсякденності, прихованості й тихості», – сказав Папа, підкреслюючи, що не уникаючи труднощів, а обравши сім’ю, яку можна назвати «експертом у стражданні», Він немовби промовляє до наших сімей: «Коли ви переживаєте труднощі, я добре знаю, що ви відчуваєте, я це пережив: я, мої мама і тато, ми це пережили, щоб також і вашій сім’ї сказати: ви не самі!».

Дар зчудування

Далі Святіший Отець заохотив замислитися над «благодаттю подиву». Для цього він знову вказав на євангельський уривок, що описує поведінку Йосифа і Марії словами: «вони дивувалися тому, що казали про Ісуса». «Здатність дивуватися є секретом для того, щоб добре ладнати в сім’ї», – сказав проповідник, підкресливши, що в першу чергу потрібно вміти подивляти Бога. Але потрібно також вміти дивувати в сім’ї, зчудуватися своїм чоловіком чи дружиною, взявши за руку та ніжно поглянувши у вічі. Захоплюватися даром життя, дітьми, знаходячи час, щоб гратися та вислуховувати їх. Подивляти мудрість дідусів і бабусь, «які повертають життя до суттєвого». «Врешті-решт, зачаровуватися власною історією любові, кожен з нас має свою, Господь веде нас з любов’ю», – підсумував Папа, побажавши: «Нехай же Пресвята Марія, Цариця сім’ї, допомагає нам дивуватися, кожного дня захоплюватися добром і вміти навчати інших краси зчудування».

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

Джерелo: https://www.vaticannews.va/uk/pope/news/2023-12/angel-gospodnij-31-grudnya-2023.html

Джерелo: Молитва „Ангел Господній” з Папою Франциском. Трансляція з Ватикану 31.12.2023 – https://www.youtube.com/watch?v=Y2BzPj7w2VA&t=3s

Фото і відео – https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid0EdrR7DsqdrL6bgF9UnSLMYecmXXTWFoSdLp1wuY9UqJtS17VoKnZsBUBm5LvGRVnl&id=100094242541075

о. Петро Фостик

Dodaj komentarz

Close Menu