Eparchia Wrocławsko-Koszalińska Kościoła Greckokatolickiego w Polsce

PL UA EN

ГЛАВА УГКЦ У 177-Й ДЕНЬ ВІЙНИ: «НЕХАЙ ХРИСТОВЕ ТАВОРСЬКЕ СВІТЛО БУДЕ СИЛОЮ АНГЕЛІВ СВІТЛА — УКРАЇНСЬКОГО ВІЙСЬКА, ЯКЕ ЗАХИЩАЄ МИР»

Свято Преображення найкраще розкриває суть миру, про який ми розпочинаємо наші з вами роздуми. Зачерпнімо у славі преображеного Спасителя силу преображати Таворським світлом усю дійсність довкола нас. Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у щоденному воєнному зверненні у 177-й день війни росії проти України.

«Упродовж останньої доби знову точилися запеклі бої майже по всій лінії фронту. Відповідно до ранішніх повідомлень найбільш запеклими вони були на Донеччині. Ворог концентрує нові великі сили на Харківщині та Херсонщині. Потужних ракетних ударів завдав цієї ночі по Харкову й Миколаєву. Вночі, коли люди хотіли мирно спати, окупант нищив мирні квартали. На жаль, маємо багато поранених… У Краматорську й Миколаєві агресор поцілив по навчальних закладах, щоб не дати можливості українським дітям і молоді вчитися у рідному місті. Потужних обстрілів знову було завдано прикордонним районам на Сумщині», — зазначив Предстоятель, коментуючи ранкові новини з фронту.

Архиєрей також зазначив, шо найбільшого занепокоєння в Україні та світі викликають події довкола Запорізької АЕС, де ворог невпинно видумує різні провокації: від її мілітаризації до погрози цілковитого знеструмлення, що може стати великою бідою, катастрофою, яка матиме страшні наслідки не тільки для України, а й для Європи та цілого світу.

Сьогодні Блаженніший Святослав роздумує над тим, що таке мир.

На його переконання, війну можна й потрібно перемагати миром, Божим миром.

«Але що таке мир?»— запитує Глава Церкви і пояснює: „Сьогодні це слово, як і слово „любов“, зманіпульоване й втрачає свій первісний сенс. І тому нам, християнам, важливо зачерпнути саме зі Святого Писання, Божого слова, цієї життєдайної сили, щоб усвідомити, що таке мир. Не тільки його прагнути, щоб закінчити війну, — мир потрібно будувати!“

Отож, — заохочує архиєрей, — заглибмося у Боже слово і послухаємо, що означає мир для християн, а відтак як вийти переможцями з війни.

«Мир — це не лише суспільна чи політична дійсність. Для нас, християн, це сам Бог. „Господь — це мир“, — читаємо у книзі Суддей. Євангелист Іван каже, що „Бог є любов“. Тому мир — це одна з головних ознак того Бога, у якого віримо, до якого хочемо уподібнюватися своїм духовним, моральним життям. Мир — певний спосіб спілкування з Богом, з іншою людиною і світом, що ґрунтується на певних взаєминах, позначених довершеністю, бо мир є там, де досконалість. Досконалість у любові, у стосунках. Отож у біблійному сенсі мир — це щось набагато більше, ніж відсутність війни. Мир, шалом — це повнота життя», — пояснює Предстоятель УГКЦ.

«Війна — це завжди втрата миру. Це — найбільший гріх проти Бога і людини, заперечення Божого задуму щодо миру. „Війна є святотатством“, — каже Папа Франциск. Тому давайте разом не тільки роздумувати, а й усвідомлювати, як нам жити в мирі, як будувати його, навіть якщо потрібно захищати зі зброєю в руках, що й робить українське військо сьогодні. Нам потрібно справді мати чітке усвідомлення тої мети, задля якої ми, як християни, повинні бути носіями й будівничими миру в Україні та сучасному світі», — переконаний він.

Відтак Глава УГКЦ пригадав, що сьогодні Україна святкує Преображення Господа нашого Ісуса Христа.

«Там, на Таворській горі, коли Христос показав своє Божество в людському тілі своїм апостолам у присутності Мойсея та Іллі, Петро сказав: „Добре нам тут бути“. Справді, людині добре там, де є Бог. Тільки в Ньому вона сповняє усі свої прагнення, задовольняє усі потреби. Тільки в Бозі може жити в повноті миру», — переконаний Отець і Глава УГКЦ.

Насамкінець Патріарх привітав усіх зі святом Преображення Христового.

«Нехай Господь Бог благословить українську землю миром і дасть перемогу над несправедливим агресором!»— побажав Блаженніший Святослав.

Департамент інформації УГКЦ
 

https://ugcc.ua/data/glava-ugkts-u-177-y-den-viyny-nehay-hrystove-tavorske-svitlo-bude-syloyu-angeliv-svitla-ukraynskogo-viyska-yake-zahyshchae-myr-802/

Звернення Глави УГКЦ, 19 Серпня 2022 року – https://www.facebook.com/head.ugcc/videos/590784526108406

Фото – https://www.facebook.com/opetro.fostyk/posts/1492806967831161

о. Петро Фостик

Dodaj komentarz

Close Menu