Eparchia Wrocławsko-Koszalińska Kościoła Greckokatolickiego w Polsce

PL UA EN

ПАПА: НЕ ДОЗВОЛЬМО, ЩОБ ЗЛО ЗІПСУВАЛО НАС, НЕСІМО СВІТЛО СВІДЧЕННЯ

У проповіді під час Святої Меси, яка стала заключною подією його перебування у Південному Судані, Святіший Отець закликав християн, які є сіллю землі, випромінювати світло Бога, долаючи зло.

«Ісус знає вас і любить вас; якщо ми перебуваємо в Ньому, то не повинні боятися, бо теж і для нас кожен хрест обернеться воскресінням, кожен смуток – надією, кожен плач – танцем», – цими словами Папа Франциск розпочав свою проповідь, виголошену під час Євхаристійного богослужіння у неділю, 5 лютого 2023 р., в останній день своєї Апостольської подорожі до Демократичної Республіки Конго та Південного Судану. Свята Меса у місті Джуба стала заключною подією візиту до Південного Судану, зібравши понад 100 тисяч молільників. У проповіді, зверненій до всіх католиків цієї країни, Святіший Отець зупинився на двох прообразах учнів Ісуса – сіль землі та світло світу (пор. Мт. 5,13-14).

Мудрість Блаженств та збереження єдності з Богом

Папа Франциск сказав, що з давніх часів сіль вважали символом мудрості, тобто тієї чесноти, яку не видно, але яка приносить задоволення життю і без якої існування стає прісним, без смаку. «Але про яку мудрість говорить нам Ісус? Він використовує цей образ солі одразу після того, як проголосив Своїм учням заповіді блаженства: тоді ми розуміємо, що вони є сіллю життя християнина. Справді, Блаженства приносять на землю небесну мудрість: вони революціонізують критерії світу та загального способу мислення», – наголосив Святіший Отець. Він додав, що блаженства стверджують, що для того щоб бути благословенними, тобто повністю щасливими, ми не повинні намагатися бути сильними, багатими та могутніми, але смиренними, лагідними та милосердними.

Папа також виокремив іншу функцію солі, яка полягає у збереженні їжі перед зіпсуттям. Однак у Біблії сказано, що існує «їжа», яку потрібно зберегти першочергово – завіт з Богом. «Таким чином сіль нагадує нам про першочергову потребу збереження зв’язку з Богом, тому що Він вірний нам, Його завіт з нами є нетлінним, непорушним і міцним (пор. Чис. 18,192 Кор 13,5). Тому учень Ісуса, як сіль землі, є свідком завіту, який Він уклав і який ми відзначаємо в кожній Святій Месі: новий, вічний, непорушний завіт (пор. 1 Кор. 11,25Євр. 9), любов до нас, яку не можуть зламати навіть наші невірності», – зазначив Святіший Отець.

Незначність, яка надає смаку

Наступник святого Петра подякував католикам Південного Судану за те, що вони є сіллю землі в цій країні, перестерігаючи їх перед думкою про безсилля чи незначність. «Погляньте на сіль та її крихітні кристалики: це невеликий інгредієнт, і коли його покласти до страви, він зникає, розчиняється, але саме так надає смаку всьому вмісту. Таким чином, ми, християни, незважаючи на те, що є немічними й малими, навіть коли наші сили здаються нам незначними перед обличчям масштабів проблем і сліпої люті насильства, можемо зробити вирішальний внесок у зміну історії», – зазначив Папа Франциск. У завданні подолання насильства він попросив починати з маленьких, але суттєвих речей. «Подолаймо неприязнь і огиду, які з часом стали хронічними і ризикують протиставити між собою племена та етнічні групи; навчімося накладати на рани сіль прощення, що пече, але лікує. І навіть якщо наші серця обливаються кров’ю через зазнані кривди, відмовмося раз і назавжди відповідати злом на зло, і всередині нам буде добре; приймаймо і любімо один одного зі щирістю і великодушністю, як Бог чинить з нами. Бережімо те добро, яким ми є, не даймо злу зіпсувати нас!» – закликав Святіший Отець.

Випромінювати світло Христа

Говорячи про учнів Ісуса як світло світу, Папа наголосив, що Христос є справжнім світлом, що освітлює кожну людину і кожен народ (пор. Йо. 1,5,9), а приймаючи світло, яким є Христос, ми стаємо сяючими та випромінюємо світло Бога. «Браття і сестри, Ісусове запрошення бути світлом для світу є зрозумілим: ми, Його учні, покликані сяяти, як місто, що лежить на горі, як світильник, полум’я якого ніколи не повинно згаснути. Іншими словами, перш ніж турбуватися про темряву, яка нас оточує, перш ніж сподіватися, що щось навколо нас просвітиться, ми самі повинні сяяти, освітлювати своїм життям і своїми ділами міста та села, в яких ми живемо, людей, яких відвідуємо, діяльність, яку здійснюємо», – сказав Святіший Отець.

Горіти любов’ю

Папа зазначив, що Господь дає нам силу бути світлом у Ньому і для кожного, щоб кожен, бачивши наші добрі вчинки, прославляв Бога (пор. Мт. 5,16). «Тому від нас вимагається палати любов’ю: нехай не станеться так, що наше світло згасне, що кисень любові зникне з нашого життя, що діла зла заберуть чисте повітря з нашого свідчення. Цій прекрасній і багатостраждальній землі потрібне світло, яке є у кожного з вас, а точніше, – світло, яким кожен із вас є!» – підкреслив Святіший Отець. На завершення проповіді він побажав присутнім бути сіллю, щоб присмачити Південний Судан братерським смаком Євангелія, а також бути світлими християнськими спільнотами, що, як міста на горі, проливатимуть світло добра на всіх і показуватимуть, що прекрасно і можливо жити вільно, мати надію, всі разом будувати примирене майбутнє. «Я з вами і бажаю вам відчути радість Євангелія, смак і світло Господа», – підсумував Папа Франциск.

о. Яків Шумило, ЧСВВ – Ватикан

https://www.vaticannews.va/uk/pope/news/2023-02/propovid-papy-pid-chas-mesy-v-jubi.html

Фото – https://www.facebook.com/opetro.fostyk/posts/1620234768421713

о. Петро Фостик

Dodaj komentarz

Close Menu