Eparchia Wrocławsko-Koszalińska Kościoła Greckokatolickiego w Polsce

PL UA EN

Папа: Серце ближнього, придбане лагідністю – найкращий здобуток

Лагідність об’єднує людей, гнів, натомість, несе поділи. Про те, що мир з братом є найкращим здобутком роздумував Святіший Отець, коментуючи під час загальної аудієнції чергове блаженство.

Лагідний – це не слабак чи безхребетний боягуз, і не той, хто шукає зручностей, але Христовий учень, який навчився захищати набагато цінніші скарби, якими є Божі дари. На цьому наголосив Папа Франциск, промовляючи до вірних, які в середу, 19 лютого 2020 р., зібралися в залі Павла VI у Ватикані на загальну аудієнцію. Темою його катехизи було чергове блаженство, що звучить: «Блаженні тихі, бо вони успадкують землю».

Справжня лагідність проявляється у стражданні

Святіший Отець, насамперед, вказав на те, що слово «тихий», вжите в цьому тексті, дослівно означає м’який, привітний, ввічливий, ненасильницький. Ця тихість, за його словами, проявляється в ситуаціях конфлікту, її можна побачити в тому, як людина реагує на ворожу ситуацію. «Хто-небудь може здаватися тихим, коли є спокійним, але як він реагує “під тиском”, коли зазнає нападу, кривди, агресії?» – зауважив Папа.

У цьому контексті Єпископ Риму звернув увагу на те, як святий Павло в одному з послань згадує про «Христові лагідність і ласкавість», а святий Петро, описуючи поведінку Ісуса під час Страстей, зазначав, що Він не злословив і не погрожував, а «довірився тому, хто судить справедливо». Саме в Страстях можемо чітко побачити «Ісусову лагідність».

Спадкоємці обіцяної землі

Далі Святіший Отець звернув увагу на те, що в Святому Письмі термін «тихі» вказує також на тих, які не мають земельної власності, а тому особливо вражаючим є висновок блаженства «успадкують землю». Воно перегукується із 37 Псалмом, у якому також йдеться про зв’язок між лагідністю та володінням землею.

«Ці дві речі, якщо добре задуматися, здаються несумісними. У дійсності, володіння землею є типовою сферою конфлікту: за території часто воюють, аби здобути панування над певною зоною. У війнах переважає сильніший і він здобуває інші землі», – сказав Папа, заохотивши, однак, звернути увагу на дієслово, яке використане в блаженстві: не «здобудуть», а «успадкують». А в Святому Письмі слово «успадкувати» має ще більше значення: Божий люд називає «спадщиною» Обіцяну Землю.

Особлива спадщина

За словами Святішого Отця, ця земля, яка є обітницею й Божим даром, стає символом «чогось набагато більшого, ніж просто території». Існує «земля», до якої ми всі прямуємо: рай. Таким чином, тихий – це спадкоємець «найвишуканішої» з-поміж територій. «Він не є боягузом, не є “слабаком”, який вигадує собі мораль відступу, аби триматися здалеку від проблем. Зовсім навпаки! Це людина, яка отримала спадщину і не хоче її згубити», – наголосив Папа, пояснюючи: «Лагідний – це не той, хто шукає зручностей, але Христовий учень, який навчився захищати зовсім іншу землю. Він захищає мир, взаємини з Богом, Божі дари, оберігаючи милосердя, братерство, довіру та надію».

Лагідність здобуває, гнів віддаляє

У цьому контексті Святіший Отець згадав про протилежність до лагідності, якою є гріх гніву. За його словами, мить роздратування може знищити багато речей, зокрема, стосунки з ближнім, іноді, безповоротно. Скільки ж братів віддалилися один від одного, більше не спілкуються через гнів. «Лагідність об’єднує, а гнів віддаляє», натомість, тихість «здобуває чимало речей», вона здатна завоювати серце, зберегти дружбу, примирити.

«Землею, яку слід здобувати лагідністю, є спасіння брата, про яке говорить Євангелія від Матея: “Якщо твій брат послухає тебе, ти придбав свого брата”. Не існує кращого терену, як серце ближнього. Добре задумаймося над цим: не існує кращої землі від серця іншої людини, не існує кращого терену для придбання, як відновлений мир із братом», – наголосив Папа, вказуючи на те, що саме «цю землю ми повинні успадкувати тихістю».

 

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

https://www.vaticannews.va/uk/pope/news/2020-02/papa-serce-blyzhnogo-prydbane-lagidnistyu-najkraschyj-zdobutok.html

Dodaj komentarz

Close Menu