Eparchia Wrocławsko-Koszalińska Kościoła Greckokatolickiego w Polsce

PL UA EN

ПРОПОВІДЬ ВЛАДИКИ ВОЛОДИМИРА ЮЩАКА НА XІІІ НЕДІЛЮ ПІСЛЯ ЗІСЛАННЯ СВЯТОГО ДУХА ТА УСІКНОВЕННЯ ЧЕСНОЇ ГОЛОВИ СВ. ЙОАНА ХРЕСТИТЕЛЯ – ВРОЦЛАВ 11.09.2022 Р. / TVP HISTORIA

ПРОПОВІДЬ ВЛАДИКИ ВОЛОДИМИРА ЮЩАКА НА XІІІ НЕДІЛЮ ПІСЛЯ ЗІСЛАННЯ СВЯТОГО ДУХА ТА УСІКНОВЕННЯ ЧЕСНОЇ ГОЛОВИ СВ. ЙОАНА ХРЕСТИТЕЛЯ – ВРОЦЛАВ 11.09.2022 Р. / TVP HISTORIA

 

Слава Ісусу Христу!

Дорогі у Христі Сестри і Брати!

Також на початку сьогоднішньої Божественної Літургії хочу дуже сердечно привітати всіх присутніх в нашому Вроцлавському соборі та всіх, хто єднається з нами у молитві, залишаючись у своїй хаті перед телевізором.

Минулого тижня я передавав окреме поздоровлення латинникам а сьогодні хочу привітати наших православаних братів і сестер, які також моляться з нами, чи то в цьому, чи в інших наших храмах, чи теж єднаються з нами за посередництвом телевізійної передачі. Дуже сердечно всіх вас вітаю та дякую за вашу присутність і молитву. Щоправда поміж нашими Церквами немає ще повної євхаристійної єдності, тобто ми священники не можемо станути разом при престолі щоб служити Божественну Літургію, але всі ми молимось за єдність Церков, хоча б словами, які виповідає священник в часі Мирної єктенії: За мир всього світу, добрий стан святих Божих Церков і з’єднання всіх, Господеві помолімся. Всі ми зобов’язані іти в напрямі церковної та звичайної, людської, єдності, починаючи від цього, щоб про себе взаємно добре думати, зичливо на себе дивитись, добре про себе і з собою говорити, не боятись станути спільно до молитви та підтримувати себе взаємно у потребі, незалежно від цього, хто до якої Церкви приналежить. Дай Боже, щоб церковна єдність стала скоро для нас особливим Божим даром.

Дорогі у Христі Сестри і Брати!

Сьогодні ХІІІ Неділя після Зіслання Святого Духа. Одночасно сьогодні також свято: Усікновення чесної голови чесного і славного пророка, предтечі і Хрестителя Йоана. Популярно в народі сьогоднішній празник, який в’яжеться з постом, називається: Главосіки. В часі цієї Божественної Літургії ми читали тільки Євангеліє приписане до цього свята, тобто опис смерті св. Йоана Хрестителя, який залишив нам Євангелист Марко у шостому розділі.

Проблема, яка довела до трагічної смерті св. Йоана Хрестителя, виникла з цього, що Предтеча закинув цареві Іродові, який взяв собі за жінку Іродіяду, жінку свого брата Филипа, неморальність. Іродіяда була внучкою Ірода Великого, того, який наказав повбивати дітей у Вифлеємі. Іродіяда найперше вийшла замуж за свого стрика Ірода Филипа з яким мала доню Соломію. По двадцяти роках розійшлась зі своїм чоловіком та одружилась з його братом, тобто другим стриком, Іродом Антипою. Цей, щоб одружитись з Іродіядою, мусів розійтись зі своєю дружиною. Згідно з жидівським законом таке подружжя було недозволене та нарушувало основні моральні норми. Йоан Хреститель відкрито засуджував Ірода Антипу за це подружжя та закликав його, щоб відпустив Іродіяду та її доню. Під натиском жінки Іродіяди Ірод наказав ув’язнити Йоана Хрестителя. Одночасно теж не перестав слухати його і застановлятись над його словами. Не мав однак відваги послухати Йоана та відіслати Іродіяду, яка палала ненавистю до Йоана та хотіла для нього смерті. Не могла однак нічого зробити проти волі царя, свого чоловіка.

Нагода позбутись Йоана трапилась в часі бенкету, який видав цар Ірод. Підбадьорений танцем доні соєї жінки, складає їй прилюдно обітницю дарувати чого лиш вона забажає. За намовою матері Соломія вимагає від царя Ірода голову ув’язненого Йоана Хрестителя. Цар не спромігся на відмову і наказує стяти у в’язниці голову Йоанові. Як кривавий дар приносять її на полумиску, щоб віддати дівчині. Ця знов віддає її своїй матері.

Дорогі у Христі Сестри і Брати!

Згадана щойно Євангельська картина зображає кілька різних людських постатей. Вони відрізняється від себе під кожним оглядом. Йоан Хреститель це безстрашна людина. Він старається ходити тільки Божими стежками та зберігати Божі закони. Є також совістю для інших. Не мовчить на зло тільки відкрито п’ятнує його, незалежно, хто його спричинює, чи проста людина, чи цар. Всіх закликає до навернення. Правду цінить більше як своє життя. Для нього чорне є чорним а біле білим.

Цар Ірод, живе у грісі. Знає свій гріх але немає сили щоб увільнитись від нього. Совість у нього ще зовсім не втихла, але бракує йому відваги і рішення, щоб вступити на праведний шлях. Має безмежну владу але боїться Іродіяди, боїться теж що скажуть про нього люди. Перестав бути вільною людиною. Живе в грісі зі своєю братовою та ще бере на свою совість гріх убивства Йоана Хрестителя.

Іродіяда це особа, яка не забуває та не прощає тим, хто смів вказати на її гріхи. Пам’ятає та постійно шукає нагоди до пімсти. Мабуть не забула б також Іродові, коли б він не сповнив даної її доні обіцянки. До наміченої цілі Іродіяда іде всілякими шляхами, також і по трупах. Вона є яскравим прикладом злої людини, яка для досягнення цілі готова використати ненависть, кровопролиття, психічний тиск, підступ. Не боїться навіть використати до своїх планів дитини.

Залишається ще доня Іродіяди – Соломія. Вона ще молода, щойно вчиться життя, але під впливом своєї матері свідомо стається часткою її гріха та кривавого задуму. Використовує свої фізичні прикмети, щоб заволодіти серцем і совістю царя Ірода. Приймає у свої руки закривавлену тацу з мертвою головою Йоана Хрестителя.

На момент, який описує Євангелист Марко, могло б видаватись, що зло повністю перемогло. Одинокий правдений з-поміж сьогоднішніх героїв, Йоан Хреститель, гине під ударом меча. Тріумфує Іродіяда, найбільш негативна постать. Тріумфує дочка Іродіяди, яка може навіть ще повністю не усвідомляє, що стала знаряддям в руках своєї матері. На зло, якого сам став причиною, мовчить також Ірод.

Однак, хоча зло видається крикливим і тріуфуючим, остаточно воно програє. Іродіяда зі своєю донею, цар Ірод, по двох тисячах років залишаються символом зла, людей фальшивих, жадних крові та пімсти. Позитивною постаттю залишається св. Йоан Хреститель, який тоді, по людському, програв, бо втратив життя. Він сьогодні на престолах, як святий, як людина, яка потрафила жити чесно і справедливо, хоча тодішні часи і люди не сприяли цьому. Хоча добро часто стидливо промовчується, однак зло є лиш тимчасовим і в остаточному розрахунку програє з добром і любовю. Також смерть мусить остаточно визнати свою програну в конфронтації з воскресінням. Також і зло, яке сьогодні принесло в Україну війну і смерть, остаточно мусить програти. Правда, добро, справедливість напевно переможуть. Не втрачаймо віри і надії у цю перемогу.

Сьогодні варто застановитись до котрої із представлених постатей ми є подібні? Чи до мстивої, повної ненависті Іродіяди, чи до свідомого зла, але слабкого і нерішучого Ірода а може до дочки Іродіяди, молодої особи, яка вміє використати свої зовнішні атути та послужитись інтригами. Подумаймо також наскільки кожний з нас є подібний до св. Йоана Хрестителя, головно коли ідеться про вірність Богові, правді, та безтрашність, яка не лякається навіть втрати власного життя. Хоча сьогодні не є легко бути справді чесною і вірною Богові людиною то однак варто такою бути.

На кінець хочу ще дуже сердечно запросити всіх у найближчу середу до спільної молитви в наміренні України. 14 вересня, ціла католицька Європа буде молитись за Україну. Не забудьмо приєднатись до цього молитовного подвигу приватно та у спільноті в наших парафіях.

Всіх, хто тільки може, запрошую також взати участь у прощі до Білого Бору, щоб там молитись у стіп Ікони Матері Божої, Матері Скитальців. Проща відбудеться через тиждень, в неділю 18 вересня. Архієрейська Божественна Літургія розпічнеься о годині 11.00. В суботу, 17 вересня, о годині 19.00, буде служитись Велика Вечірня з Литією. Ще раз дуже сердечно запрошую на паломничий шлях до нашого Білобірського Марійського санктуарію!

Слава Ісусу Христу!

Dodaj komentarz

Close Menu