Eparchia Wrocławsko-Koszalińska Kościoła Greckokatolickiego w Polsce

PL UA EN

Звернення Єпископів  Перемисько-Варшавської Митрополії УГКЦ  про молитву у зв’язку зі збройним нападом Росії на Україну

Звернення Єпископів Перемисько-Варшавської Митрополії УГКЦ про молитву у зв’язку зі збройним нападом Росії на Україну

 

Звернення Єпископів
Перемисько-Варшавської Митрополії УГКЦ
про молитву у зв’язку зі збройним нападом Росії на Україну

 

Всесвітлішим, Всечеснішим та Високопреподобним Отцям,

Преподобним Монахам і Монахиням,

Дорогим у Христі Братам і Сестрам!

Слава Ісусу Христу!

Дорогі у Христі Сестри та Брати!

 

Сьогодні ранком, 24 лютого 2022 р., ми пробудились у зовсім іншому світі від цього, який ми знали ще вчора. Всі засоби масової інформації передають повідомлення про обстріли та про збройне вторгнення російських військ на землі Української Держави. Від четвертої години ранку триває війна викликана військовою агресією Російської Федерації на незалежну і самостійну Україну.

Ще вчора ми надіялись на мирне врегулювання ситуації пов’язаної з присутністю російських військ при українських кордонах та з воєнною наррацією з боку влади Росії. На превеликий жаль не вдалось зберегти миру на українській землі. Почалась повномасштабна війна, з усіма її наслідками, яку викликала Росія.

Хоча війна ведеться поза межами Польщі, в якій проживаємо, її наслідки, духовні та психічні, доторкають у рівній мірі усіх нас, тим більше, що на сьогоднішній день у Польщі перебуває понад мільйон громадян України, яких близькі залишилися в Україні. Ми стривожені тим, що на початку ХХІ століття одна держава може нападати на свого сусіда, несучи смерть і знищення та руйнуючи державні і адміністративні структури.

Без сумніву, те, що сталось, викликало в першій хвилині, у всіх нас, шок, здивування та тривогу. Не можемо однак падати духом та втрачати надію. Те, що діється сьогодні в Україні, повинно бути для нас, християн, викликом та мобілізацією, щоб ми ще більше включились у молитву за привернення миру в огорненій війною Україні. Ми повинні також, в міру своїх можливостей, підтримувати Україну в її матеріальних потребах та нести підтримку тим, хто перед війною буде втікати з України. Мусимо отже пам’ятати за тих, хто залишився в Україні, як також і за тих, кому прийдеться переносити недолю втікачів. Без сумніву будуть потрібні волонтери, які пригодяться при несенні допомоги втікачам а також тоді, коли прийдеться допомагати особам, які будуть лікувати рани в польських лікарнях. Карітаси наших трьох єпархій будуть проводити фінансові збірки, щоб можна було підтримати найбільш потребуючих.

Не можемо також промовчувати про те, що сталось. Потрібно голосно говорити про несправедливість, яку вчинила Російська Федерація Україні та українському народові. Це злочин, який вимагає однозначного засудження цілою демократичною спільнотою світу.

Закликаємо всіх наших священників продовжувати молитву за мир в Україні, додаючи у Потрійній єктенії передані скоріше молитовні візвання. Закликаємо також приєднатися до молитви і посту в наміренні України та за мир на її території, в середу, 2 березня, про що усильно просить Папа Франциск. В наміренні України жертвуймо також піст в понеділок 7 березня, тобто в перший день Великого Посту за юліанським календарем. Просимо також всіх священників відмовляти в часі кожної Божественної Літургії, після Заамвонної молитви, молитву в наміренні України та про мир на її території. Текст молитви додається. На закінчення Божественної Літургії просимо також звертатись до Бога у молитві словами гімну: Боже великий єдиний.

В цей важкий для всіх час уділяємо всім Вам а також всім, хто залишився в Україні, архієрейське благословення та запевняємо про нашу пам’ять і молитву.

+ Благословення Господнє на Вас!

 

+ Архиєпископ Євген Попович
Митрополит Перемисько-Варшавський

 

 

+ Володимир Р. Ющак, ЧСВВ
Єпископ Вроцлавсько-Кошалінський

 

 

+ Аркадій Трохановський
Єпископ Ольштинсько-Ґданський

 

Дано в Перемишлі, Вроцлаві та Ольштині, дня 24 лютого 2022 р.

 

 

МОЛИТВА ЗА УКРАЇНУ В ЧАС ВІЙНИ

Господи, Боже сил, Боже спасіння нашого, Боже, що єдиний твориш чудеса, поглянь нині в милостях і щедротах на смиренних людей Твоїх, і чоловіколюбно почуй і пощади, і помилуй нас.

Ось бо вороги наші воюють проти нас, щоб розірвати і погубити нас і святині наші. Ти і сам знаєш усе, що вони помишляють проти нас, і що ми не можемо стати перед лицем їхнім, якщо нам Ти не поможеш.

Як колись у часі Мойсея через нього люди єврейські чули словеса Твої: хоробрі будьте, стійте і побачите спасіння від Господа, яке Він вчинить днесь. Господь бо переможе через нас, почуйте. І почувши це вони були спокійні душею. Так і сьогодні до нас промов, і встань, як Сильний, витягни Сили Твоєї переможну зброю, і спрямуй її проти тих, хто повстає неправедно на нас, і визволь те, що вони відібрали в нас.

Господи, Боже наш, візьми свою зброю і свій щит, і встань, щоб допомогти нам. Скажи душі нашій: Я спасіння твоє , хай застидаються і осоромляться ті, що хочуть відібрати життя наше, хай повернуться назад засоромленими всі, що замишляють зло проти нас.

О, Господи, Боже, Спасителю наш, Кріпосте і Надіє, і Допомого наша, не пам’ятай беззаконь і несправедливостей людей Твоїх, і не відвернися в силі гніву Твого від нас, але в милості й щедротах Твоїх, як Благий, навідайся до рабів Твоїх, і подай воїнству нашому, що на Тебе надіється, перемогу над ворогами так, як Ти подав преславні перемоги Мойсею над Амалеком, Гедеонові над Мідіянцями, Давиду над Голіятом та багатьом іншим рабам Твоїм, що не на зброю свою, а на Тебе істинного Бога надіялися, Бога, що спасти може тих, що надіються на Тебе.

Допоможи нам, Боже, Спасителю наш, ради слави Імені святого свого, щоб не казали вороги наші — Бог їх полишив, і не вибавить їх, і не спасе, і не вирятує з рук наших.

Але Ти, Істинний Господи і Боже наш, в якого віримо і на якого уповаємо, не засором нас, що очікуємо милість Твою, але сотвори з нами знамення нам на благо, щоби бачили ті, що ненавидять нас і віру нашу, і щоб осоромилися вони, і щоб побачили всі кінці землі, що Ти єси Бог, а ми — люди Твої.  Ти бо єси Захист, Допомога і Перемога тих, що надіються на Тебе, і Тобі славу віддаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духові, і нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.

Dodaj komentarz

Close Menu