Eparchia Wrocławsko-Koszalińska Kościoła Greckokatolickiego w Polsce

PL UA EN

ПАПА: ІРАК НАЗАВЖДИ ЗАЛИШИТЬСЯ У МОЄМУ СЕРЦІ

ПАПА: ІРАК НАЗАВЖДИ ЗАЛИШИТЬСЯ У МОЄМУ СЕРЦІ

Найвелелюднішу зустріч та останній прилюдний захід Святіший Отець використав також, аби попрощатися та подякувати.

Свята Меса в Ербілі була останнім прилюдним заходом під час цієї 33-ї Апостольської подорожі Папи Франциска – паломництва до Іраку слідами праотця Авраама. Тож наприкінці богослужіння, перед тим як уділити благословення, він ще раз звернувся до присутніх з кількома словами.
Насамперед, він звернувся до Католикоса-Патріарха Ассирійської Церкви Сходу Мара Ґеварґіса ІІІ, присутнього на богослужінні.

«Дякую, дорогий брате!» – сказав він, додаючи: «Разом з ним обіймаю християн різних конфесій: чимало тут зросили кров’ю ту саму землю! Але наші мученики сяють разом як зорі на тому самому небі! Звідтіля вони закликають нас разом і без зволікання прямувати до повної єдності».

Наступні слова були звернені до братів-єпископів, які «багато потрудилися для цієї подорожі», й до усіх, які брали участь у цих приготуваннях, супроводжували молитвами та з радістю приймали.

«Від щирого серця вітаю, зокрема, курдське населення. Щиро дякую урядові та цивільній владі за їхній незамінний внесок, і дякую всім тим, які різними способами співпрацювали в організації подорожі та численним волонтерам»,

– мовив Святіший Отець.

Папа зазначав, що протягом цих днів він почув як голоси болю та туги, але також – надії та втішення. В цьому контексті слова визнання та вдячності прозвучали на адресу доброчинців і організацій різних конфесій і релігій, які поспішають з допомогою людям цієї країни.

«Тепер же наближається хвилина повернення до Риму. Але Ірак завжди залишатиметься зі мною, в моєму серці. Прошу всіх вас, дорогі браття й сестри, спільно в єдності трудитися задля майбутнього миру та процвітання, яке нікого не залишатиме позаду й нікого не дискримінуватиме. Запевняю вас у моїх молитвах за цю дорогу країну. Особливо молюся за те, щоби члени різних релігійних спільнот, разом з усіма людьми доброї волі, співпрацювали у зміцнені уз братерства й солідарності в служінні добру та мирові»,

– мовив Святіший Отець.
По завершенні Святої Меси Папа від’їхав до аеропорту, щоби повернутися до Багдада. Переночувавши в Апостольській нунціатурі, в понеділок вранці він відлетить до Риму.

https://www.vaticannews.va/uk/pope/news/2021-03/proshchannya-z-irakom.html

ПАПА: БОГ НЕ ЗАЛИШАЄ НАС ПОМИРАТИ В НАШОМУ ГРІСІ

Про потребу очищення наших сердець проповідував Святіший Отець під час Святої Меси, яку він очолив на стадіоні в місті Ербіль на півночі Іраку, що стала наймасовішим заходом його Апостольської подорожі до цієї країни.

«Христос – Божа могутність і Божа мудрість (пор. 1. Кор. 1, 24)», – цим повчанням святого апостола Павла з першого послання до християн Коринту Папа Франциск розпочав свою проповідь під час Святої Меси на стадіоні міста Ербіль у неділю, 7 березня 2021 р., яка стала заключною подією третього дня Апостольської подорожі до Іраку.

В цій частині країни проживає більшість християн, тож саме тут відбувалося найбільше Євхаристійне богослужіння, що зібрало коло десяти тисяч учасників. Бажаючих було набагато більше, та й стадіон вміщає втричі більше людей, але свої обмеження наклала пандемія. Прибувши на стадіон після відпочинку в семінарії святого Петра, перед початком Святої Літургії Святіший Отець зробив коло в панорамному автомобілі, вітаючи вірних, які не приховували своєї радості та зворушення. Свята Меса латиського обряду ІІІ неділі Великого Посту служилася італійською мовою, а читання та молитва вірних – місцевими. Особливим гостем був Мар Ґеварґіс ІІІ, Глава Ассирійської Церкви Сходу, резиденція якого розташована саме в Ербілі. Були також представники інших Церков і Церковних спільнот.

    Могутність у прощенні

На початку проповіді Папа зазначив, що Ісус Христос виявив Свої могутність та мудрість через милосердя і прощення. «Він не бажав робити цього ні демонстрацією сили чи накидаючи Свій голос згори, ні через довгі промови чи нахваляючись незрівнянним знанням. Він зробив це, віддавши Своє життя на хресті. Він об’явив Свою мудрість і божественну силу, до кінця показавши нам вірність любові Отця; вірність Бога Завіту, Який вивів Свій народ із рабства і провадив його шляхом свободи (пор. Вих. 20, 1-2)», – мовив Папа.

    Пастка сучасності

Далі проповідник підкреслив, що дуже легко потрапити у пастку, мовляв, ми повинні демонструвати іншим те, що ми сильні та мудрі. Мова йде про пастку, яка подає фальшивий образ Бога і переконує нас, що таким чином ми перебуваємо в безпеці. «В дійсності, все навпаки, нам усім потрібна сила і мудрість Бога, явлені Ісусом на хресті. На Голгофі Він пожертвував Отцеві рани, якими ми зцілились (пор. 1 Пт. 2, 24). Тут, в Іраку, чимало ваших братів і сестер, друзів та співгромадян носять рани війни та насильства, видимі та невидимі рани! Спокуса полягає у тому, аби відповісти на ці та інші болючі факти людською силою, людською мудрістю. Натомість, Ісус вказує нам Божий шлях, той, яким Він йшов і яким кличе нас слідувати за Ним», – додав Глава Католицької Церкви.

    Потреба очистити серце

Далі Єпископ Риму закликав замислитися над значенням євангельського повчання, яке прозвучало під час Служби Божої. Святий євангелист Іван у 2-му розділі свої книги розповідає про те, як Ісус, ввійшовши до єрусалимського храму, вигнав із нього торгівців та тих, хто займався обміном грошей. Папа заохотив призадуматись на значенням цього жесту сили Спасителя. «Він зробив це тому, що Отець послав Його очистити храм: не лише кам’яний храм, але, перш усього, храм нашого серця. Подібно, як Ісус не толерував, щоб дім Його Отця перетворився на базар (пор. Ів. 2, 16), так Він прагне, аби наше серце не було місцем безпорядку, безладу та балагану. Серце потрібно чистити, впорядковувати, очищати. Від чого? Від фальші, яка його забруднює, від дволикості лицемірства. Це притаманне нам усім. Це недуги, які вчиняють наше серце хворим, які заплямовують життя, роблять його подвійним», – наголосив Папа Франциск, підкресливши, що всі ми потребуємо очищення від наших оманливих гарантів, які, з причини зручності моменту, підмінюють віру в Бога речами, які минають.

   Ісус є тих, Хто очищає

Ми потребуємо очистити наші серця та Церкву від згубної впевненості у владі та грошах. «Аби очистити серце нам потрібно забруднити руки: ми мусимо відчути себе відповідальними і не споглядати лише за тим, як наш брат і сестра страждають», – мовив далі проповідник, вказуючи на те, що ми самі не здатні довершити таке очищення, нам потрібен Ісус. Він має силу подолати наші недуги, зцілити наші хвороби, відновити храм нашого серця.

«Дорогі брати і сестри, Бог не залишає нас помирати у нашому гріхові. Навіть тоді, коли ми відвертаємось від Нього, Він ніколи не залишає нас самих. Він шукає нас, слідує за нами, закликає до покаяння і очищення. „ Клянусь, як от живу Я, – каже Господь устами Єзекиїла, – Я не бажаю смерті грішника; бажаю, щоб він відвернувся від своєї поведінки і жив” (33. 11). Господь бажає, аби ми були врятовані і стали живим храмом Його любові у братстві, служінні та милосерді», – наголосив Вселенський Архієрей.

Ми – учасники сили і мудрості Ісуса

 

За словами Папи Франциска, Ісус не лише очищає нас від наших гріхів, але також чинить нас учасниками Його сили та мудрості. Він визволяє нас від такого способу розуміння віри, сім’ї, спільноти, який розділяє, протиставляє, виключає, щоб ми, таким чином, могли будувати Церкву та суспільство, відкрите для всіх та уважне до наших найбільш потребуючих братів та сестер. І, водночас, Він зміцнює нас, щоб ми вміли протистояти спокусі помсти, яка занурює у нескінченну спіраль зла.

Святіший Отець пригадав, що, власне, з такою Божою мудрістю Ісус висилає нас бути Його місіонерами, нести Добру Новину іншим, не вдаючись при цьому до прозелітизму; висилає, щоб ми свідчили перед людьми, що Євангеліє має силу змінити життя. «Воскреслий Господь вчиняє нас інструментами Божого миру та Його милосердя, слухняними та сміливими будівничими нового суспільного ладу. […] Християнські спільноти, що складаються зі покірнх і простих людей, стають знаком Царства, яке надходить, Царства любові, справедливості та миру», – наголосив Папа.

      Сила для відновлення християнських спільнот

Ісус говорив, що може відбудувати зруйнований храм за три дні. «Господь обіцяє нам, що силою Свого Воскресіння Він зможе воскресити нас та наші спільноти із руїн, спричинених несправедливістю, поділом та ненавистю. Це обітниця, яку ми спогадуємо під час цієї Євхаристії. Очима віри ми розпізнаємо присутність розп’ятого та воскреслого Господа серед нас, вчимося приймати Його визвольну мудрість, відпочивати в Його ранах та знаходити зцілення і силу для служіння Його Царству, яке приходить у наш світ», – додав Папа, підкреслюючи, що Господь, немов Добрий Самарянин для людства, бажає помазати кожну рану, вилікувати кожну болючу згадку та натхнути на майбутнє миру та братерства на землях Іраку.

Закінчуючи свою проповідь, Глава Католицької Церкви наголосив: «Церква в Іраку, з Божої благодаті, зробила і робить багато для проголошення цієї чудової мудрості хреста, поширюючи Христове милосердя і прощення, особливо, серед найбільш потребуючих. Навіть серед великих бідності та труднощів багато з вас великодушно запропонували конкретну допомогу та солідарність бідним та страждаючим. Це одна з причин, яка спонукала мене прибути з паломництвом до вас, щоб подякувати вам і зміцнити вас у вірі та свідченні. Сьогодні я можу побачити і відчути на дотик, що Церква в Іраку жива, що Христос живе і діє серед цього Свого святого і вірного народу».

https://www.vaticannews.va/uk/pope/news/2021-03/propovid-papy-v-erbili.html

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

фото – https://www.facebook.com/opetro.fostyk/posts/1136511890127339

о. Петро Фостик

Dodaj komentarz

Close Menu